V neděli dopoledne se v Moravském krasu poblíž Býčí skály chystají na rozmístění zábran na usměrnění tahu obojživelníků. Díky nim neskončí stovky žab pod koly aut na rušné silnici. „Tyto zábrany přijdou natáhnout ve směru na Býčí skálu. U potoka. Tady máte nářadí, kolegyně vám vysvětlí, jak se zábrana natahuje a lem dává pod hlínu,“ rozdává pokyny Šamonil.

S pracovními rukavicemi si jde pro nářadí také Jiří Houška z Brna. Do Moravského krasu jezdí často na tůry a do tamních jeskyní. „Přijel jsem pomoct. Nelíbí se mi, když jsou na silnicích zbytečně rozmašírované žáby. Pomocí zábran se jich spousta podaří zachránit a přenést k rybníku, kde se v klidu můžou rozmnožit,“ říká muž.

V centru Blanska míjí lidé zavřené obchody. Ty jsou stále mimo provoz kvůli epidemii koronaviru.
Šrámy v bitvě s koronavirem: takto pustě vypadají centra Blanska a dalších měst

O kousek dál se už krumpáčem ohání šestadvacetiletý student Jakub Szewieczek. „Podívám se do přírody a ještě pomůžu,“ hlásí mezi údery, když hloubí rýhu pro založení okraje fólie pod zem.

Akce je v režii Domu přírody Moravského krasu. Podle jeho ředitelky Terezy Tesařové je na místě necelá dvacítka dobrovolníků. „Každý rok takto pomáháme Správě chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Instalace zábran je nahlášená. Máme všechna potřebná povolení a náležitosti ohledně překročení hranic okresů ze strany dobrovolníků. Dezinfekce a respirátory jsou samozřejmostí,“ říká Tesařová.

Stovky ropuch a desítky skokanů

V neděli natáhnou kolem silnice mezi Křtinami, Adamovem a Olomučany zhruba 1,2 kilometru zábran z dřevěných kolíků a fólie. Další pak v pondělí. Rybník v Josefovském údolí je v této lokalitě klíčovým místem pro rozmnožování obojživelníků. Jejich tah z okolních lesů většinou začíná ve druhé polovině března a končí zhruba o měsíc později. Poté zábrany od silnici zmizí. „Jak tah začne, místní dobrovolníci u zábran v okolí silnice pravidelně ráno a večer žáby sbírají do kbelíků. A přenášejí k rybníku. Fólie natáhneme i pro zpětný tah od rybníka,“ vysvětluje Tesařová.

Jaro se hlásí. Desítky lidí vyrazily o víkendu do zahradních center a květinářství v okrese. Největší zájem je o primulky, macešky, ale i o osivo či řezané a umělé tulipány.
Boom v zahradnictvích: lidé z jihu Moravy vyrazili na nákup květin, podívejte se

Takto to v Josefovském údolí funguje už léta. Další fólie pak dobrovolníci ze střediska Kaprálův mlýn rozmisťují v okolí křtinského arboreta. Trvalé zábrany jsou pak kolem silnice u Jakubova jezera nedaleko Skalního mlýna. „Letos jsme nachystali v Josefovském údolí novinku. Rozmístíme zde tři dopravní značky s obrázkem žáby. Řidiče upozorní na zábrany a snad je zpomalí. Průvan z rychlých průjezdů aut nám totiž v minulosti natažené fólie trhal,“ dodává Tesařová.

V rybníku v Josefovském údolí se rozmnožují v nejvyšších počtech skokani hnědí. Ty dokáží silnici překonat mnohem rychleji než ropuchy a v zábranách jich uvízne o poznání méně. Loni začala migrace obojživelníků v této lokalitě 20. března a končila 26. dubna. Zábrany byly postavené týden předem. „Celkem bylo přeneseno 934 ropuch a 51 skokanů. Při zpětném tahu se podařilo přenést 106 ropuch a 6 skokanů,“ stojí ve zprávě ochránců přírody.