„Materiál budeme navážet do pátku. Od úterý bude přijíždět i materiál státní správy hmotných rezerv. Zařízení postavíme postupně, připravené bude v neděli,“ sdělila Deníku mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V dalších konvojích má dorazit 81 vozidel a 49 kontejnerů.

Vojáci nakládali 17. října 2020 ve skladech v Hradci Králové materiál pro polní nemocnici, kterou armáda postaví v hale v pražských Letňanech pro pacienty s nemocí covid-19.
Polní nemocnice pro Prahu. Vojáci v Hradci Králové už začali nakládat

Polní stavba má podle vládního plánu sloužit pouze jako záložní pro případ, že se zahltí velkých nemocnic kapacity. Umisťováni sem mají být pacienti s méně závažným průběhem nemoci covid-19.

Pacienti v kontejnerech

V letňanských halách zabere přibližně 1,5 hektaru, v případě potřeby se může rozrůst na více než dvakrát větší plochu a pojmout až 2500 nemocných. Podle ředitele areálu Pavla Sehnala spočívá výhoda areálu v tom, že kontejnery s materiálem mohou najet přímo do hal, není tak zapotřebí nic složitě stěhovat či vynášet někam do patra.

I když se kontejnery zvenku na první pohled nijak neliší od klasických logistických schránek, uvnitř jsou některé z nich zařízeny jako nemocniční oddělení s lůžky či operačními sály. Někteří pacienti tak stráví svůj pobyt v kontejneru.

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR/Jan Kouba

Podle mluvčí Dvořákové je zatím v Letňanech 10 ventilačních stanic JIP, rentgeny, CT přístroje a laboratoře. „Část kontejnerů slouží jako sklad zdravotnického materiálu a léků,“ řekla Dvořáková.

„Informaci (o stavbě nemocnice) jsme obdrželi ve čtvrtek. V pátek vyšlo nařízení vlády, na jehož základě jsme začali konat přípravné kroky,“ odpovídá mluvčí na otázku, proč se nemocnice staví až nyní, když v Česku přibývá nakažených každým dnem po desetitisících a nemocnice se pomalu dostávají na hranu svých kapacit.

Areál firma nabízí již od jara

Vedení areálu EXPO nabízelo své prostory vládě již na jaře, ministerstvo zdravotnictví ale nabídku tehdy nevyužilo. „V sobotu večer jsme se dohodli s Nemocnicí Na Bulovce, která je lékařským garantem nemocnice,“ sdělil Deníku ředitel areálu Pavel Sehnal.

Roman Gallo a Vít Nantl
Pomozme si sami, vládě navzdory

„Naši zaměstnanci budou poskytovat technické zabezpečení, například fungovaní přípojek vody či elektřiny nebo kamerový systém a topení. Armáda dodává ten hardware,“ vysvětlil Sehnal.

Bude dostatek lékařů?

Pokud nová nemocnice pojede na plné obrátky, není jasné, zda v ní bude mít kdo pracovat. „Budeme muset stáhnout 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu, který je momentálně v civilních či vojenských nemocnicích nebo v záchranné službě,“ řekla mluvčí Dvořáková s tím, že pokud to nebude stačit, povolá sem ministerstvo zdravotnictví civilní lékaře a sestry.

Vybudování dvou polních nemocnic, které česká armáda dříve vyslala například do Iráku, mají vojáci natrénované. „Jde o standardizovaný proces. Naposledy si jej armáda stavbu vyzkoušela při cvičení Medical man v roce 2018. Rozdíl je v tom, že polní nemocnice mají kapacitu 100 lůžek. Zde bude 500 lůžek, materiál bude proto doplněn ze správy státních hmotných rezerv,“ řekla Dvořáková.

Má být vyhlášena celostátní karanténa?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má být vyhlášena celostátní karanténa?

Na šest desítek vojáků stavbu staví v rámci své běžné služby. „Náklady nekalkulujeme. Vyčíslíme je až s provozem,“ dodala Dvořáková s tím, že armáda nemá smlouvy o nákladech se státem zatím vyřešené.