Za příznivou zprávu označil starosta Josef Zeman (nez.) fakt, že ubytovna se nachází mimo obec v areálu družstva, kde nemocní zůstali v izolaci. Podobně hovoří i Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. „V kontaktu s místními obyvateli obyvatelé ubytovny nebyli – a ani necestovali,“ řekla Deníku. Připomněla, že došlo i na dezinfekci a protiepidemická opatření; Šalamunová také ocenila, že se nakažení chovají odpovědně a spolupracují.

Testování se podle jejích slov podrobilo dalších 29 lidí, kteří s nimi byli v kontaktu; především na pracovišti. Výsledky těchto testů hygienici očekávají v pátek; nejpozději v sobotu. Nyní jsou tito lidé v karanténě.

Ilustrační foto
Na Mělnicku stále více lidí shání zaměstnání

Starosta Zeman Deníku řekl, že obec prostřednictvím rozhlasu, na vývěsce i v obchodě připomene místním základní hygienická pravidla. „Především doporučím používání roušek při návštěvě prodejny i v uzavřených prostorách," řekl Deníku. S tím, že obec je připravena udělat vše, aby se situaci podařilo zvládnout. Za důležitý považuje i dostatek informací pro občany, aby lidé přesně věděli, co se děje.

Pozorně vývoj situace sleduje firma Vitana, která má v sousední obci Byšice potravinářský závod. Deníku to potvrdil Milan Linka; mluvčí skupiny Orkla Foods Česko a Slovensko, jejíž je Vitana součástí. „Ochrana zdraví našich zaměstnanců je hlavní prioritou. Zároveň jako výrobce potravin máme také povinnost zajistit jejich dostatek na všech trzích, kde působíme,“ vysvětlil důvody mimořádné pozornosti věnované koronavirové situaci.

V byšickém závodě byla obnovena přísná hygienická opatření obdobná těm z března a dubna. „Zahrnují nošení ochranných pomůcek (včetně roušek), přísná pravidla pro provádění hygieny, pravidelnou sanitaci pracoviště, měření teploty u všech zaměstnanců, přísná pravidla pro návštěvy a podobně,“ uvedl Linka. S omezováním výroby se ale podle jeho slov nepočítá.

Na Mělnicku hygienici ve čtvrtek vpodvečer evidovali celkem 19 případů aktuální nákazy koronavirem. Ve středu jich bylo sedm.