Policisté v úterý prováděli rutinní kontroly na stanovišti na dálnici D1 v Bohumíně a stavěli také tři nákladní vozidla mířící do Polska. Na jejich návěsech byla převážena nová vozidla.

Jeden z řidičů policisty upozornil na své podezření, že v jednom z nových automobilů převážených na návěsu druhého kolegy by mohli být ukryti cizinci, neboť tam spatřil dvě osoby.

Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách.
Detenční tábor ve Vyšních Lhotách stále funguje, cizinců je ale málo

Ty ihned opustily svůj úkryt, jenže to už policisté oba muže „vyhmátli“ a podrobili procesu identifikace. „Zjistilo se, že dvojice u sebe žádný cestovní doklad či oprávnění k pohybu na českém území nemá. Oba však předložili jiný dokument. Zjistilo se, že se jedná o 23letého muže a 16letého mladíka z Afghánistánu,“ informovala tisková mluvčí Policie ČR Soňa Štětínská.

Zadržení migranti z Afghánistánu.Zadržení migranti z Afghánistánu.Zdroj: PČR

Dospělý muž byl tedy umístěn do Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách. S ohledem na věk mladšího z dvojice byl kontaktován odbor sociálně právní ochrany dětí, který si jej převzal.

Policisté ověřili, že oba Afghánci si zažádali o mezinárodní ochranu v jiném státu a k nám vstoupili neoprávněně, současně v rozporu s ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví týkajícím se vstupu osob na území České republiky v souvislosti s onemocněním Covid-19.