Podle aktivistů se jedná o první nenásilnou přímou akci svého druhu v České republice. Podnik v Mirovicích patří do koncernu Agrofert a zaměřuje se na zpracování kuřat a kachen.

“Jsme tady ze zoufalství. Zvířata jsou citlivé bytosti, to jak se k nim chová člověk, je nesmírně kruté. Jako informovaní lidé cítíme odpovědnost postavit se a upozornit na zbytečné utrpení a násilí, které je denně páchané na nevinných obětech takzvaného živočišného průmyslu,” uvedl pro ČTK jeden z účastníků dnešního protestu.

Testování školáků. Ilustrační foto
Školákům budou pomáhat strážníci i dobrovolníci, MHD bude zdarma

"Písečtí policisté monitorují protest aktivistů u areálu drůbežárny Mirovice. Několik desítek aktivistů s transparenty se pohybuje u brány a plotu objektu. Zatím nedošlo k žádnému konfliktu," uvedl mluvčí policistů Jiří Matzner.

Aktivisté chtějí dnes pomoci k záchraně 15 zvířat a zajistit jim bezpečné domovy. Uvedli, že tím hodlají tuto drůbež zachránit před násilnou smrtí a "poskytnout jim doživotní bezpečí a svobodu." Druhým jejich cílem je upozornění na osudy zvířat. Areál v Mirovicích zablokovali tím, že si sedli do vjezdu a spojili se všichni navzájem řetězem.

"Hlavním nástrojem protestu je takzvaný sit-in neboli sedící protest. Aktivisté sedí na zemi mezi hlavní bránou a s pomocí řetězu brání vjezdu transportů se zvířaty do areálu jatek, ve kterých zaměstnanci zvířata brutálním způsobem zabíjí. Řetězy, které mají aktivisté kolem krku, slouží zabránění násilnému odvlečení účastníků do doby, než bude alespoň malá část zvířat v bezpečí," uvedli aktivisté v tiskové zprávě.

Policisté použili donucovací prostředky

"Akce pro nás skončila velmi smutně, nepodařilo se nám zachránit ani jediný život z desítek tisíc zvířat, která tady každý den přijdou brutálním způsobem o život. Lidé, kteří se pokusili za ta zvířata postavit vlastním tělem jen chtěli veřejnosti ukázat co se tady v tom areálu děje. Od pana ředitele jatek jsme obdrželi slib, že si můžeme domluvit exkurzi, přijít do areálu jatek a můžeme masakrování zvířat zdokumentovat a doufejme i zveřejnit," uvedla mluvčí aktivistů, která si nepřála zveřejnit jméno.

Nová cyklostezka od Plané má v Boršově nad Vltavou ústit u železničního mostu na místní komunikace.
Cyklistům a pěším přidají podél Vltavy u Boršova novou stezku

 

Mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová sdělila: "Na místě probíhaly opakované zákonné výzvy s tím, že aktivisté neuposlechli a byli srozuměni s tím, že pokud neuposlechnou, bude přikročeno ke služebnímu zákroku. Ten také v poklidu proběhl s tím, že byly použity donucovací prostředky, ale nedošlo k žádným zraněním ani excesům. Aktivisté nakonec spolupracovali, na dvě desítky jich bylo zajištěno a jsou převáženi na obvodní oddělení k dalším úkonům."

Provoz porazí miliony kuřat ročně

Roční porážka v mirovickém provozu, v němž pracuje 270 lidí, je čtyři miliony kachen. Zlatých kuřat, která se chovají 49 dní, porazí za rok 1,5 milionu, klasických kuřat přes dva miliony. Firma má 35 dodavatelů z ČR. ČTK zjišťuje, kolik drůbeže přivezou do Mirovic auta z farem denně.

Snídaně s Deníkem v českobudějovickém Budvaru.
OBRAZEM: Jihočeské firmy snídaly s Deníkem

Provoz v Mirovicích začal v roce 1948, když vzniklo mlékařské družstvo, časem přibyla produkce vajec a hus. Vodňanská drůbež, pod kterou nyní spadá, je největší zpracovatel a dodavatel drůbežího masa v ČR. V celé zemi má 1616 zaměstnanců. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží měla loni 5,7 miliardy Kč, zisk po zdanění 113,3 milionu Kč.

Aktivisté v souvislosti s chovy zvířat v Jihočeském kraji už například v květnu 2014 blokovali vepřín v Letech rovněž v okrese Písek. 

Koncern Agrofert odmítl tvrzení aktivistů, že by týral zvířata

Koncern Agrofert se ohledně dnešního protestu u jatek v Mirovicích na Písecku ohradil, že by týral zvířata. Uvedl, že dodržuje welfare čili pohodu zvířat a že je pod stálou veterinární kontrolou. Akce zatím nemá vliv na chod firmy. Protesty zaznamenala firma i dřív, nikdy se ale aktivisté nepoutali k bráně, uvedl na dotaz ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

"Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že bychom týrali zvířata. Naše porážky patří ke špičkovým moderním provozům, kde se zvířata poráží humánním způsobem. Dodržujeme takzvaný Animal Welfare, tedy dbáme o maximální pohodu zvířat. Jsme lokální firma, nevozíme živá zvířata přes půl Evropy. Jsme pod stálou státní veterinární kontrolou a dodržujeme veškeré zákony a předpisy. Pokud každý Čech (podle dat statistiků) zkonzumuje desítky kilogramů masa ročně, někdo toto maso musí průmyslově vyrobit, nebo se k nám musí dovézt odněkud ze zahraničí," uvedl Hanzelka.

Agrofert zaznamenal v minulosti protesty v provozovně firmy Vodňanská drůbež v Modřicích na jižní Moravě. Podle mluvčího jde o několik akcí do roka. "V minulosti byly ale poklidnější, nepoutali se k bráně provozovny. Člověk je všežravec a je každého věc, zda maso jí, nebo se rozhodne maso nejíst. Jejich rozhodnutí nejíst maso není naše chyba," uvedl mluvčí.

Jindřichohradecká akce Vánoce v bazénuFoto: Archiv bazénu Jindřichův Hradec
V srpnu si užili Vánoce v bazénu. Akce nalákala přes tisícovku lidí

V mirovickém podniku je stálý veterinární dozor. Jihočeská veterinární správa tam má trvale dva veterináře a pět techniků. "Ten provoz, co se týče porážky a manipulace se zvířaty, patří mezi špičkové," řekl dnes ČTK ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Jak doplnil, kvůli protestu teď jezdí kamiony kolem podniku, aby drůbež neuhynula. "Aby to větralo. Trasa se (kvůli protestu) prodlužuje. Tím pádem dochází k týrání zvířat," řekl Kouba. Až se drůbež z dnešních kamionů porazí, vyhodnotí veterináři úhyny. Pak věc předají policii.

Loni dostali jihočeští veterináři meziročně víc podnětů ohledně týrání zvířat. Šlo zejména o psy, kočky, množírny, nelegální chovy. Problémy museli řešit i v některých menších jatečních provozech, kvůli převozu zvířat na jatka nebo tomu, jak se s nimi na jatkách zacházelo. V jednom případě chtěli chovatelé odvézt na jatka krávu s vyhřezlou dělohou.

"Zjistili jsme také, že chovatelé poslali na jatka krávu, která byla po císařském řezu, ten den porodila. To není jednak v souladu se zákonem a jednak je to zcela nelidské zacházení, protože ta kráva ten den zažila své," řekla v květnu ČTK právnička jihočeské veterinární správy Ludmila Plzová.

Problémy jsou podle veterinářů spíš u menších porážek. V kraji je 34 jatečných porážek, u velkých drží veterináři stálý dozor.