Podobné demonstrace se dnes konají v několika dalších zemích. Vlnu protestů vyvolala smrt černocha George Floyda z 25. května. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd zemřel. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.

Proti policejnímu násilí v USA protestovalo až 50 tisíc lidí také ve Vídni.
VIDEO: Proti policejnímu násilí protestovala i Vídeň. Do ulic vyšly tisíce lidí

Demonstranti v Praze mají roušky s nápisem „I can´t breathe" (nemohu dýchat), transparenty „Bez spravedlnosti není mír" a různá protirasistická hesla. Skandují „Black Lives Matter" (na černošských životech záleží).

Akce byly naplánovány dvě

Na Staroměstském náměstí poslouchali krátké projevy. Mezi řečníky byli Američané dlouhodobě žijící v Praze, kteří zdůraznili, že v českém hlavním městě se s projevy rasismu nesetkávají. Účastníci akce poklekli rovněž na dlažbu a předčítali jména obětí údajné policejní brutality.

Coco Gauffová
V USA protestuje i známá tenistka: Toto zažily už naše babičky před 50 lety

Podobné akce byly dnes na Staroměstské náměstí naplánovány dvě. Původní demonstrace s pochodem k americké ambasádě sice byla nakonec zrušena, ale spontánně vznikla jiná, která se následně spojila s akcí na podporu Hnutí Black Lives Matter. Později se část účastníků rozhodla jít po naplánované trase přes Karlův most k ambasádě USA.

Demonstrovalo se i jinde ve světě

Podle policie si organizátoři ve zkráceném řízení zajistili povolení, konání protestu je tedy v pořádku. K ambasádě dorazili demonstranti za doprovodu policie a antikonfliktního týmu zhruba v 18.00. Před vrata ambasády pokládali své transparenty a skandovali Floydovo jméno. Od vchodu do budovy je oddělili policisté.

Pražský protest za obranu demokracie.
Jen 500 demonstrujících. Milion chvilek nařízení respektuje, ale chystá žalobu

Celá akce se zatím obešla bez zásahu. Menší rozruch vyvolala odpoledne pouze zelená dýmovnice uprostřed Staroměstského náměstí.

Podobná shromáždění se dnes už konala například v australských městech, zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Protestující se mají sejít i v Londýně, Varšavě nebo Lisabonu. V Paříži se lidé svolávají navzdory tomu, že shromáždění více než deseti lidí tam zakazuje vyhláška o nouzovém zdravotním stavu.