Ti měli být jedinými z Libice, kteří by takovou značku před domem měli. Starosta se značku snažil prosadit, protože podle něj jde o nebezpečnou křižovatku. Dymákovi ale argumentovali tím, že před jejich domem křižovatka vůbec vzniknout neměla a starosta se ji tím mstí za to, že na to veřejně upozornili.

Celý spor před pár dny ukončil chotěbořský odbor dopravy, podle jehož rozhodnutí značka zákaz zastavení ani stání v diskutované křižovatce nebude.

Během dvou a půl hodin zkontrolovali policisté sto padesát vozidel.
Policisté kontrolovali řidiče na frekventované silnici, pomáhal jim i vrtulník

„Úprava dopravního značení je z našeho pohledu vykonatelné tak, jak bylo vyvěšené na úřední desce. Žádný odpor či jiné odvolání jsme dosud neobdrželi. Nevím, jestli se někdo neobrátil přímo na kraj, ale lhůta pro podání připomínek už před nějakou dobou uplynula,“ konstatoval pro Deník Vysočina vedoucí odboru Martin Málek.

„Jsem rádi, že úřady nakonec rozhodly, že před domem žádnou značku mít nebudeme. Byl to absurdní spor, který ale asi bude pokračovat. Jde totiž o místo, kde křižovatka vůbec vzniknout neměla,“ podotkla Olga Dymáková.

Starosta svůj návrh na umístění značky tvrdošíjně hájil a kauzu musel řešit i krajský úřad v Jihlavě.

„Na krajském odboru dopravy a silničního hospodářství neevidujeme do dnešního dne k tomuto případu žádné další připomínky,“ uvedla mluvčí Jitka Svatošová.

Sloupek na značku

Starosta Libice nad Doubravou přesto Deníku Vysočina řekl, že se bude odvolávat.

„S rozhodnutím nesouhlasím, protože to není schváleno policií,“ uvedl Venhauer. Na otázku, jak to chce udělat, když už uplynula patnáctidenní lhůta na podání připomínek, odpověděl, že se k tomu nebude vyjadřovat. Stejně reagoval i na dotaz, kdy odstraní sloupek pro značku, který nechal před dům Dymákových předčasně postavit.

„Sloupek nechal starosta postavit v mezidobí, kdy se celá věc řešila. Před několika dny jsme na úřad do Chotěboře poslali podnět na odstranění černé stavby (sloupku). Sloupek tam zatím stále stojí,“ upozornila Dymáková. Problémy podle ní ale s problémovou křižovatkou budou i nadále.

Vrt nad někdejší skládkou. Ilustrační foto.
V Brodě prověřovali staré skládky. Podle města jsou bez rizika

„Místo křižovatky tam měl být pruh zeleně, který měl oddělovat obytnou a průmyslovou část, kde stojí truhlárna. Místo toho tam postavili silnici, do níž musí nákladní auta z křižovatky couvat a přitom přední částí najíždějí nebezpečně blízko našeho domu. Stejně tak my musíme z garáže vyjíždět do křižovatky, abychom vůbec mohli vyjet,“ popsala Dymáková problém s křižovatkou, která dosud není zkolaudována. Důvodem je mimo jiné nesouhlasné stanovisko se stanovením místní úpravy provozu na pozemních komunikacích ze strany Policie ČR v Havlíčkově Brodě. Podle Dymákových je problém i v tom, že křižovatka byla postavena v rozporu s územním plánem.