Redakci Deníku kontaktovala bývalá zaměstnankyně organizace Sportoviště města Hlinska, která má v gesci mimo jiné i správu biotopu. Bývalá plavčice, jejíž jméno má redakce k dispozici, zpochybňuje profesionalitu hlineckých plavčíků a tvrdí, že organizace na jejich pozici dlouhodobě zaměstnává nekompetentní osoby.

"Upřímně doufám, že vinu na úmrtí chlapce nese jiná okolnost. Modlila jsem se, ať tento problém vyplave na světlo a vyřeší se dříve, než k něčemu takovému dojde. Stále doufám, že se mi povede na tento problém upozornit a zařídit jeho nápravu," řekla žena, která se se zaměstnavatelem nerozešla v dobrém.

Tělo hledali potápěči. Bylo nalezeno po 20. hodině.
Tragédie v Hlinsku. V biotopovém koupališti se utopil osmnáctiletý chlapec

Vedení radnice se k takovému obvinění odmítá blíže vyjádřit. Odvolalo se na probíhající vyšetřování. "Jedna paní povídala? Tak k tomu vám opravdu nic neřeknu. Vše má nyní v rukou policie, a co se týče města, nikdo nic v tuto chvíli neví. Počkáme si na výsledek vyšetřování," řekl místostarosta Hlinska Zdeněk Eis, který byl v biotopu v době pátrání po mladíkově těle přítomen a jeho úmrtí vnímá jako velké neštěstí.

Jak uvedla mluvčí krajského policejního ředitelství Eva Maturová, kriminalisté prověřují veškeré skutečnosti vedoucí k odhalení příčiny neštěstí. „Prověřují i to, zda a do jaké míry tomu mohl někdo jakýmkoliv krokem nebo způsobem zabránit," sdělila Deníku.

Série výslechů

Lidé, kteří práci profesionálních hasičů-potápěčů při záchraně mladíka přihlíželi, mohou policistům dát důležitá svědectví. "Někdo už vysvětlení podal, další osoby výpověď na policii teprve čeká. S ohledem na tragickou událost a rodinu, pro kterou je to obrovská rána, nebudeme další informace poskytovat," dodala mluvčí Eva Maturová.

Vrtulník Letecké záchranné služby a plenta na pláži Jezera Chmelař v Úštěku
Na rybníku Chmelař utonulo malé dítě. Na pláž dosedl záchranářský vrtulník marně

Koupací biotop v Hlinsku vznikl přestavbou bývalé zchátralé plovárny. Původní betonový bazén je zmenšený a přestavěný, kolem jsou pláže, hřiště a atrakce pro děti. Koupací biotop má dvě hlavní části – lagunu s rostlinami pro čistění vody a nádrž pro plavce. Maximální hloubka bazénu je skoro tři metry, kolem biotopu je ochranný val, parkoviště, nové budovy pro převlékání a také stánky s občerstvením. Plánovaná kapacita je až 700 návštěvníků denně.

Ředitel hlineckých sportovišť je v současné době na dovolené, takže se nemůže k údajné nekompetentnosti plavčíků vyjádřit. Redakce proto kontaktovala ředitele chrudimských sportovišť Luďka Marouska s otázkou, jak jsou vzděláváni a přezkušováni plavčíci v okresním městě.

Tělo hledali potápěči. Bylo nalezeno po 20. hodině.Tělo hledali potápěči. Bylo nalezeno po 20. hodině.Zdroj: Facebook

"Máme rámcovou smlouvu s Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže, které má vlastní školicí středisko a plaveckou školu. Naši zaměstnanci pravidelně vykonávají záchranářské zkoušky, jsou plně profesionální," potvrdil Marousek.

Státní úřad bezpečnosti práce nemá s utonutím 18letého hocha nic společného, potvrdil to jeho mluvčí Richard Kolibač. "Začali bychom se případem zabývat až tehdy, kdyby šlo o zaměstnance plovárny," vysvětlil.

Smutné prvenství

V Chrudimi podle jeho slov nedošlo k žádnému utonutí člověka od roku 2000, kdy bylo otevřeno nové koupaliště s nerezovými bazény. Hlinecký biotop, který byl dostavěn před dvěma lety, má tedy v okrese smutný primát.

Podle evidence krajské správy Českého statistického úřadu v Pardubicích bylo loni v Pardubickém kraji pět utonutí. Mezi těmi, kteří nalezli smrt ve vodě, převažují jednoznačně muži, loni se neutopila žádná žena. K nejtragičtějším se řadí rok 2013, kdy v Pardubickém kraji utonulo čtrnáct lidí.