Svého slepého tátu držela za ruku a chtěla s ním přejít na plzeňské Klatovské třídě z tramvajového ostrůvku na chodník. Vstoupila s ním ale přímo před projíždějící nákladní vůz, který muže na místě usmrtil. Po roce vyšetřování došla policie k závěru, že za smrt svého otce může právě mladá žena, a ta tak brzy stane před plzeňským soudem. Za usmrcení z nedbalosti jí hrozí až šest let vězení.

Osvobození Plzně 6. května 1945.
Před 76 lety osvobodili Američané západ Čech. Podívejte se na dobové fotografie

Mimořádně smutný případ se stal v Plzni vloni 2. března odpoledne. Mladá žena tehdy jako tradičně doprovázela svého nevidomého otce, který ztratil zrak kvůli diabetu. Starala se o něj podle svých už roky, spoléhalo se na ni v tom ohledu i jejích pět bratrů. Tátu doprovázela všude, kde bylo potřeba – k lékaři, na nákupy, úřady a podobně. Tak tomu bylo i v osudný den. Když vystoupili na zastávce „U Práce“ z tramvaje, chtěla s ním přejít na chodník, směrem k Americké třídě. Chytila ho za ruku a vykročila. Udělala ale osudovou chybu. „Neužila k přecházení vozovky cca osm metrů vzdálený vyznačený přechod pro chodce se světelným signalizačním zařízením. Před vstupem do vozovky se nepřesvědčila, zda ji může spolu s nevidomým otcem bezpečně přejít,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Žena s otcem vstoupila přímo před projíždějící nákladní automobil. Ji odhodil, muže ale přejel. Už mu nebylo pomoci. „Chodec, ročník 1964, utrpěl zranění neslučitelná se životem, naše lékařka mohla pouze konstatovat smrt,“ řekla Deníku krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Mária Svobodová. Dodala, že šokované ženě museli záchranáři poskytnout intervenční pomoc.

Řidiče kamionu chránili policisté

To, že slepcova dcera udělala chybu, potvrzují podle státního zastupitelství i kamerové záznamy či lidé, kteří byli očitými svědky neštěstí. Žena ale podle informací Deníku uvedla, že se necítí být vinna. Je přesvědčena, že šli s otcem po přechodu, kde svítila zelená. Ze smrti svého táty viní řidiče kamionu. Ten připustil, že se měl asi více rozhlédnout. Policistům řekl, že stál na semaforech a na zelenou se začal rozjíždět. „Z venku jsem slyšel hluk. Vedle běžela paní a něco křičela,“ popsal řidič s tím, že až když zastavil, zjistil, že přejel člověka. Dodal, že žena na něj křičela, že je vrah, a že jeden z pozůstalých ho chtěl na místě napadnout, ale policisté ho zpacifikovali, nasadili mu pouta a odvezli ho. Uvedl také, že vůbec netuší, kde se chodec pod jeho koly vzal. Podle znalce z oboru dopravy skutečně řidič kamionu nemohl slepce vidět.

Za usmrcení z nedbalosti hrozí ženě odnětí svobody na jeden rok až šest let.

Ilustrační foto.
Opilý muž chtěl ukrást plechovky s pivem, po odhalení napadl ostrahu i strážníky