„Sedm kontrol za čtrnáct dní. Z toho šest od pátku do neděle během jednoho víkendu,“ popisuje Radovan provozující chatu Severka. Její osazenstvo doplňuje v zimě i manželka Anetka s kamarádkou Blankou a babičkou Hankou. V týdnu se tu objevuje dvacet třicet milovníků hor, avšak o sobotách a nedělích až pět set denně.

„Normální smrtelníci nás neudávají, to je někdo výše a s kontakty,“ tvrdí horal přesvědčený, že za vším je asi provozování sedačkové lanovky z Lomňanky na Skalku. Dráha prý nemusí ležet v žaludku jen ochráncům přírody. Každopádně je o víkendech v provozu (pro pěší) od 9 do 15:30, za 120 korun nahoru i dolů pro dospělé a 100 pro děti.

Ilustrační foto
V Praze se opět pařilo. V noci z pátku na sobotu zasahovali policisté dvakrát

„Chápeme, že kontroly dělaly z moci úřední svou práci, ale ostatní chaty jimi poctěny nebyly,“ pokračuje Radovan. Poukazující, že na hřebeni se Severkou jsou jiné dvě. Skalka jen asi sedm set metrů severovýchodním směrem. Po chumelení z druhé lednové dekády teď stojí výprava nahoru za to; čtyřicet centimetrů sněhu, jedenáct pod nulou.

Život obtěžující faktor

„Honza, Honza, Veronika, Veronika,“ představují se mladí turisté z Ostravy. Termosku s teplým pitím má jeden z nich, ostatní bláhově spoléhají alespoň na výdejní okénko na Severce. To ale v průběhu pracovních dní zůstává spíše mimo provoz. O víkendech funguje – ve stejném čase jako lanovka a alkohol si u něho rozhodně nesmí nikdo dát!

„Čaj a kafe za pětatřicet, polívky za osmašedesát, a těch jsou čtyři deci. Taky kotlíkový guláš, uzené klobásky, hranolky se smažákem i bez, burgry, hot dogy…“ popisuje personál chaty nynější sortiment stánku. Severka sama o sobě je samozřejmě pro hosty uzavřená, čehož tu alespoň využívají ke zřizování wellnessu včetně vnitřního bazénku.

Turistická chata Severka a panorama Beskyd, 15. ledna 2021 v Dolní Lomné.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

A právě v porovnání s radikálním omezením byznysu berou horalé naschválníky přivolávající kontroly jen jako „život obtěžující faktor“. Žádnou pokutu od policie a hygieny totiž nedostávají. Na rozdíl od ztrát způsobovaných opatřeními proti čínské nákaze. „Od ledna do března jsme mívali deset lyžáků. Nasmlouvaných pět let dopředu,“ konstatují.

Hanys od lanovky vyrážející z Dolní Lomné na Severku na pásové sněžné čtyřkolce udavačství nechápe: „Nikdo tu nic neporušuje. A lidi drží spolu. Nahoře mají čtyři telefonáty, než tam někdo vyjede.“ Co se ostatních v okolí týče, sem tam běžkař, snowboardista nebo skialpinista. Na sjezdovku si musí vyšlapat vlastními silami… jak to chce vláda.

Protestní pochod s rakví k domu ministra zdravotnictví Jana Blatného.
VIDEO: V Brně protestovali proti opatřením. K domu Blatného přivezli rakev

„Že prudíme nám nikdo neřekl. Rozhodně ne těch deset řidičů, co jsme tahali včera na Pustevnách,“ usmívají se policisté na dolním parkovišti. Jsou z Frýdku-Místku z „lyžařské jednotky“, nepřijíždějí ostatně do Dolní Lomné na udání, ale na normální horskou službu. Prověřit terén se vydávají prvně s hůlkami, pak chtějí na skiaplech stoupat výše.

Anonymní oznámení…
… tak vysvětluje mluvčí policistů Eva Michalíková důvod kontrol na Severce. Její kolegové prověřují okolí i vnitřní prostory chaty a pak se shodují, že „k žádnému protiprávnímu jednání nebo porušování vládních nařízení nedochází“. Za hygieniky hovoří o „opakovaných podnětech“ týkajících se Severky Aleš Kotrla: „Například z důvodu nenošení roušek.“ Krajská hygienická stanice potvrzuje jen jedinou zdejší kontrolu. A přidává fakt, že v jiných zařízeních v Beskydech nic podobného zatím neprovádí, informace jen předává policistům. „Od vzniku pandemie už evidujeme v souvislosti s nedodržováním opatření asi 3700 podání týkajících se fyzických osob od policistů i městských strážníků,“ vzkazuje Kotrla. Hygiena kvůli tomu vede na 1500 řízení, nejvyšší pokutu ukládá ve výši pěti tisíc korun.

Turistická chata Severka a panorama Beskyd, 15. ledna 2021 v Dolní Lomné.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Buďte zodpovědnější…

… vzkazují v souvislosti s pohádkovým zimním počasím a návaly výletníků do hor z moravskoslezského krajského úřadu. Beskydy i Jeseníky hlásí přetíženou infrastrukturu, kolabující dopravu a sítě parkovišť, vyšší výskyt odpadků i stížnosti lesáků. „Nedodržování protiepidemiologických opatření je kapitolou samou o sobě,“ říká Jan Krkoška. Doporučuje z postu náměstka hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj alternativy: Méně exponovaná místa, jako Oderské vrchy, Budišovsko, Poodří či Hrčavu! Stačí se podívat do map a naplánovat si vhodnou turistickou výpravu – na které se ani lidé nemusí míjet s jinými a užijí si přírody v klidu.