Bunkr s pozemkem v části Mikulova zvané Na Mušlově několik set metrů za Penzionem Mušlov a nedaleko silnice z Mikulova na Bulhary prodává aktuálně jako jeden ze dvanácti řopíků ministerstvo obrany. „Objekt je bez inženýrských sítí a přístup k němu je možný po pozemcích města. Minimální kupní cena je devětadevadesát tisíc korun,“ uvedli představitelé ministerstva obrany ve zveřejněném výběrovém řízení na nepotřebný majetek.

Takzvané řopíky, které armáda prodává, jsou nejčastěji v okolí Mikulova, ale také třeba u Chvalovic na Znojemsku.

Na jihu Moravy jsou v příhraničí stovky takových malých vojenských pevnůstek. Podle informací Deníku jich armáda už víc než polovinu prodala.

Ředitelka Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Hana Albrechtová
Ředitelka záchranky: Nejvíc jsem se bála italského scénáře a nákazy zdravotníků

Podle nadšence Pavla Maška, který před časem koupil jeden řopík u Březí a jeden u Znojma, kupuje tyto bunkry několik skupin lidí. „Jsou to v první řadě nadšenci vojenské historie. V těch větších provozují muzea a pořádají různé akce. Bývají to často i lidé, kteří nejsou místní. Mnohdy dojíždějí padesát až sto kilometrů ze svého bydliště. Například z Brna,“ uvedl Mašek.

Jenže noví majitelé bunkrů se mnohdy potkávají s nevolí místních obyvatel či dokonce zastupitelů obcí. „Když jsem zjistil, že dělat muzeum v tak malých pevnostech nejde třeba kvůli neochotě místních spolupracovat, inspirovala mne návštěva u amerického podnikatele a vynálezce Elona Muska. Tam u piva vznikl nápad předělat řopík na radioamatérskou anténu původně užívanou na navazování radiových spojení pomocí odrazu radiových vln od povrchu Měsíce. Tím chci posunout řopík částečně do přítomnosti i budoucnosti. Zkušenost potvrdila, že historie v podobě bunkru zůstane zachována a netradiční vzhled s anténou zaujme i ty, kteří historii nevyhledávají, anebo je samotná vojenská tematika nepřitahuje,“ naznačil Mašek.

Když neuspěl se svými plány u Březí na Břeclavsku, rozhodl se udělat satelitní řopík u Znojma. „Zatím se to nedaří. Bohužel je za tím politika. Nenašel jsem podporu zastupitelů Znojma, když jsem potřeboval odkoupit pár čtverečních metrů půdy kolem bunkru,“ řekl Mašek.

Ilustrační foto.
Petice žádá odvolání ředitelky základní umělecké školy

Podle starosty Novosedel na Břeclavsku, kolem kterých je asi desítka řopíků je dobře, že postupně nacházejí nové využití. „V jednom takovém je u nás muzeum, jiný využívá majitel jako sklad zeleniny. Nejhorší je, když nemá využití a slouží jako popelnice nebo lidem bez domova,“ myslí si Adam Hrůza.

Vlnu nevole zdvihl před třemi roky uříznutý kus s pevnůstky u Vratěnína. Umělec Ondřej Bělica jej tehdy odřízl se souhlasem majitele. Připoutal tak pozornost tisíců lidí v celé zemi, bouřlivé diskuse na sebe nenechaly dlouho čekat.

V příhraničí po celé České republice jsou tisíce řopíků. Armáda řadu z nich postupně prodává dlouhodobě.