Na jižním konci areálu FNO (za domovem sester v ulici U Myslivny) vyrostlo odběrné místo doslova přes noc. Otevřeli ho v sobotu v sedm hodin ráno.

Mobilní odběrové místo v areálu FNO pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili korovirovou infekcí, bude fungovat denně od 7 do 19 hodin.
Vyšetřeni ale budou jen ti pacienti, kterým to doporučí epidemiolog. Nejdříve je tedy nutné volat linku 112.

Nejprve vznikla v unimobuňce čekárna s provizorní, hygienické normy splňující, ambulancí, kde sestřička začala provádět stěry ze sliznic.

Jménem zákona tu museli strážníci zastavit pejskaře, jenž nechal svého psa – ti na pozemek FNO nesmí – za plotem a domáhal se odběru. Handrkování s arogantním chlapíkem trvalo tak dlouho, až vyšla zdravotnice a vysvětlila, že bez předchozího objednání ho s odběrovou tyčinkou neobslouží.

Ostravská fakultní nemocnice (FNO) zřídila dočasnou odběrovou ambulanci pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem (COVID-19). Lidé můžou navštívit odběrové místo na základě doporučení hygienika, 14. března 2020 v Ostravě.
Koronavirus: Moravskoslezský kraj se drží! Málo má jen respirátorů

„Skutečně nemá smysl chodit nebo jezdit tam bez doporučení od epidemiologa! Před odběrem je nutné volat na tísňovou linku 112,“ zdůraznila Iva Piskalová z odboru komunikace a marketingu FNO. A poznamenala, že při telefonických konzultacích lékaři pacientům doporučují jezdit k odběru auty.

Právě pro motoristy zřídilo největší moravskoslezské zdravotnické zařízení průjezdný stan kde stačí jen přibrzdit – jako u fastfoodů s takzvaným systémem drive-thru – vyplnit potřebný papír a nechat si vzít vzorek. „Pacienti tedy nemusí vůbec vystupovat, sestřička za nimi přijde,“ uvedla Piskalová.

Prázdná Stodolní ulice 13. března 2020 v Ostravě. Policejní kontroly. Vláda ČR vyhlásila dne 12. března 2020 stav nouze a rozhodla, že všechny restaurace a hospody budou kvůli koronavirovým opatřením uzavřeny ve 20:00.
STAV NOUZE v Ostravě: Město ztichlo, včetně STODOLNÍ - ulice, která nikdy nespí

Za první den fungování odběrného místa ve FNO odebrali třiačtyřicet vzorků na testy koronaviru, dalších sedmnáct získal od obyvatel regionu výjezdový tým. Výsledky zpracovali hygienici.

„Tato ambulance funguje od sedmi hodin ráno do sedmi hodin večer,“ řekla Piskalová s tím, že FNO v žádném případě nezrušilo výjezdové týmy, kontrolující v terénu na doporučení epidemiologa.

Mimořádná opatření 13. března 2020 na hraničním přechodu Mosty u Jablunkova-Svrčinovec kde slovenští policisté kontrolují dodržování rozhodnutí nařízení Slovenské vlády o uzavření hranic. Na Slovensko budou vpuštěni pouze lidé kteří mají trvalý nebo přech
OBRAZEM: Na hranicích u Mostů u Jablunkova spustili přísné kontroly

FNO v sobotu ráno měla na lůžkách infekční kliniky v souvislosti s nákazou devět pacientů. U třech se koronavir potvrdil; všichni byli stabilizovaní bez nutnosti intenzivní péče. Posledním nakaženým se stal dvaatřicetiletý muž z Novojičínska, který ovšem nepobýval v zahraničí. Přiznal cestu do Prahy.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník