O další budoucnosti stavby se tak teprve rozhodne. „Touto předprojektovou přípravou postupujeme v souladu s běžnou praxí při obnově kulturních památek, abychom mohli pomýšlet na dotační tituly z národních nebo evropských zdrojů,“ doplnila Slámová.

Poprvé prohlásilo ministerstvo budovu za kulturní památku už loni. Letos mohli jeho pracovníci rozhodnutí ještě přehodnotit. Výsledek je však stejný. „Město to respektuje a proti tomuto rozhodnutí se nebudeme odvolávat,“ dodala mluvčí Slavkova.

Ilustrační foto
Z Pustiměře do Vyškova se projdou po zpevněné cestě. Dokončí ji v září

Měšťanskému domu ze sedmnáctého století hrozilo loni na podzim kvůli jeho špatnému stavu zhroucení. Varovali před ním statici, ale pracovníci města včasným zásahem nebezpečím zabránili. Na jeho zabezpečení v rozpočtu pro letošní rok vyčlenili slavkovští zastupitelé tři miliony korun. „Tyto prostředky jsme vyčlenili na zabezpečení statiky,“ oznámila v komentáři ke schválenému rozpočtu města slavkovská místostarostka Marie Jedličková.

Moderní knihovna i snance

Dům byl už v minulosti v důsledku jeho stavebního a technického stavu určen k sanaci. „Mělo to být ale provedeno tak, aby jeho odstraněním nebyla ještě výrazněji narušena stabilita budovy radnice, která je přímo v sousedství. Město v minulosti dokonce odkoupilo od soukromého vlastníka sousední proluku za účelem zástavby obou parcel včetně parcely, na níž stojí uvedený dům Husova 63,“ popsal bývalý starosta Slavkova a současný opoziční zastupitel Ivan Charvát.

Otevření ZŠ Svážná v Brně po ukončení nouzového stavu.
Manuál k viru neřeší družiny, komentuje ředitel školy. Děti přijdou i o kroužky

S budovou měli ve městě dříve velké plány. „Na využití tohoto prostoru bylo dokonce zorganizována architektonická soutěž v rámci Ceny Petra Parléře. Dle zpracované studie zde měla vzniknout moderní městká knihovna,“ popsal zastupitel.

Prohlášení domu kulturní památkou však situaci zkomplikovalo. „Vzhledem k současnému stavu bude dle mého názoru zachování a rekonstrukce domu Husova 63 z finančního hlediska velmi nákladné,“ dodal Charvát.