Naopak. V současnosti se Pustevny s atraktivitami v podobě Jurkovičových staveb, sochy Radegasta, hřebenovou trasou třeba na zmíněný Radhošť nebo vyhlídkovou Stezkou Valaška řadí k nejoblíbenějším turistickým lokalitám na Moravě.

To má však i svou odvrácenou stranu: zejména v letních měsících jsou Pustevny doslova přelidněné a také přeplněné parkujícími auty. Parkoviště pod vrcholem pro dvě stě padesát aut nestačí.

Tesaři pracují v Hošťálkové na Vsetínsku na dřevěné konstrukci kostela, který vyhořel v Třinci-Gutech.
Jak převézt kostel? Ten nový za spálený v Gutech již stojí u tesařů a čeká

Nejen starostové okolních obcí proto chtějí přimět návštěvníky, který bývá až několik tisíc denně, aby se na své vozy méně spoléhali.

NOVĚ AŽ DESET SPOJŮ DENNĚ

Pomoci má mimo jiné častější kyvadlová autobusová doprava. Už dříve se ji dařilo posilovat alespoň ve dnech konání velkých akcí na Pustevnách.

„Větší podporu ale potřebujeme i v jiných termínech, než jsou ty největší akce, kdy to už máme celkem podchycené. Například kyvadlová doprava s funkčními pracovníky v reflexních vestách je dobrým řešením dopravní situace,“ řekl starosta Prostřední Bečvy Radim Gálik.

Přetížené však nejsou jen víkendy, kdy se konají velké akce.

Velké šelmy žijí v Česku volně v přírodě i v soukromých chovech a v Zoo. Ilustrační foto.
Beskydy, jediné místo, kde lze potkat vlka, rysa i medvěda. Začalo mapování

„Při dobrém počasí se jedná prakticky o všechny víkendy od května do října. O velkých prázdninách jsou Pustevny, co se týče automobilů, přetíženy skoro každý den,“ podotkl starosta Rožnova Radim Holiš.

Výrazné zlepšení nyní přináší dohoda starostů, pracovníků cestovního ruchu, dopravců i Zlínského kraje. Počet autobusů jezdících z Rožnova pod Radhoštěm směrem na Pustevny se v letošním roce oproti tomu loňskému výrazně navýšil.

Zatímco loni to byly čtyři spoje denně v týdnu i o víkendu, letos jezdí z Rožnova nahoru na Pustevny sedm linek přes týden a dokonce deset spojů o víkendu. To je dobrá zpráva pro turisty, kteří se po častějších spojích pravidelně ptali.

Herci a filmaři dokončili natáčení valašské pohádky Největší dar. V pátek 17. ledna 2020 dotáčeli v Podlesí záběry pro promo videa. V rolích bohů se představí Bolek Polívka, Pavel Nový či Martin Stránský.
VIDEO: Natáčení Největšího daru skončilo. Pavel Nový si ho na Pustevnách užíval

„Opravdu velká část dotazů směřuje právě na autobusové spojení z Rožnova na Pustevny. Víme i o mnoha případech, kdy se lidé do autobusů nedostali. Nárůst spojů je pozitivní,“ říká pracovnice rožnovského Turistického informačního centra Tereza Foukalová.

MAPKA PORADÍ, JAK NA PUSTEVNY BEZ AUTA

Větší počet autobusů ale nemá být jediným lékem na přelidněný hřeben. Na rožnovské radnici vzniká také společná mapka přístupových cest na Pustevny a Radhošť.

„Nemá za cíl suplovat podrobné turistické mapy. Bude zjednodušená, kreslená a turistovi ukáže, že je možné dojet autem, vlakem nebo autobusem hned na několik míst na úpatí Pusteven a nahoru pokračovat pěšky nebo třeba na kole. Zkrátka dostat se na Pustevny bez auta, které stejně nemám nahoře kde zaparkovat,“ popisuje Radim Holiš plánek, který je před dokončením a bude k dostání v turistických informačních centrech.