Daniela Spěváčka vzbudilo v pátek 24. dubna ráno bouchnutí skla.

„Máme před barákem bowling, říkal jsem si, že tam lidé dělají nepořádek jako jindy. Mám tam zaparkované auto, vylezl jsem na balkon. Na parkovišti byl klid. Zprava jsem cítil takové divné teplo, sluníčko ale svítilo na druhé straně. Otočím se a vidím dvoumetrové plameny,“ popsal domovník z panelového domu v Čajkovského ulici.

Rychle vzbudil přítelkyni se synem, pak vyběhl na chodbu a boucháním na domovní dveře budil obyvatele v pátém, šestém a sedmém patře. „Paní nahoře, o které vím, že na tom není nejlépe, se jako jediná neozvala. Začal jsem tak vykopávat dveře,“ popsal domovník.

Ilustrační foto
Autoškoly obnovují výuku. Jak probíhá?

V tu chvíli k němu mířila dvojice policistů. Plameny viděli už z okna služebny, která je od místa požáru vzdálená jen pár stovek k metrů.

„Přijeli jsme na místo a s kolegou jsme ze služebního auta vběhli rovnou dovnitř. Kolega hned vyrazil do horního patra, já běžel po patrech a bouchal na dveře, ať všichni utíkají ven. Když jsem dorazil nahoru, viděl jsem kamaráda Dana a kolegu, jak kopou do dveří,“ řekl policista Michal Cikryt.

Žebřík beranidlem

Dveře se jim podařilo vyrazit jen napůl. Sice povolily, ale horní zámek odolával. Michala Cikryta naštěstí napadlo použít jako beranidlo železný žebřík stojící opodál. Na třetí pokus ním dveře vyrazili.

„Ten zážitek po otevření dveří nebyl vůbec pěkný. Když se proti vám vyvalí dým, zápach z hořících plastů, vzadu vidíte plameny,“ popsal dramatický moment policista. Na zemi muži našli seniorku v bezvědomí.

„Paní naštěstí ležela hned za dveřmi. Následně ji kolega vytáhl ven a snášeli jsme ji dolů,“ dodal Michal Cikryt. Jeho kolega s domovníkem ještě vyváděli obyvatele z bytů ven, to už ale na místo dorazili hasiči.

Nové školní hřiště u ZŠ Vodní v Mohelnici
Na sídlišti vyrostlo nové sportoviště. Sloužit bude školákům i veřejnosti

Ocenění za záchranu života

Za svůj čin trojice obdržela ocenění za záchranu života.

„Tito tři lidé byli na místě zásahu jako první a udělali správně prvotní úkony. Je třeba ocenit, že zachovali chladnou hlavu a díky jejich spolupráci se podařilo zachránit lidský život,“ řekl ředitel šumperského územního odboru Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje a předseda spolku Bezpečný Šumperk Martin Žaitlik.

Ředitel šumperského územního odboru policie Libor Giesel uvedl, že starší žena už není v ohrožení života. Z jednotky intenzivní péče byla přeložena na zábřežskou Internu.

„Příčina požáru zůstává stále v šetření. Vyvrátili jsme úmyslné zapálení, nyní hovoříme o nedbalostní variantě nebo technické závadě spojené s provozem elektrospotřebičů,“ uvedl.

Areál bývalého zlatohorského závodu RD Jeseník - lokalita nový závod.
Tři tuny nebo devět? Stát nechá přepočítat zásoby zlata u Zlatých Hor

Lidé v náhradním bydlení

V postiženém vchodu panelového domu zůstali po požáru obyvatelé jen několika bytů. Řada jich využila nabídky města na náhradní ubytování.

„Poškozené jsou byty až do třetího patra. Podlahy jsou hodně protečené, stěny, skříně, nábytek natáhl vodu. Na chodbách máme vytopený výtah, všechno tak musíme tahat pěšky. Sanační práce končí, trvaly pět dní. V sobotu proběhla revize plynu, mohli jsme jej pustit do všech bytů. V pondělí jsme měli revizi elektřiny, ale neprošli jsme, protože je všechno vlhké. Elektřinu bychom měli mít zapojenou ve středu,“ shrnul Daniel Spěváček.