Osobně si ho vyžádal prezident Miloš Zeman a podle toho je o něj náležitě pečováno. Má se dobře, přibral a zatímco jeho kamarádům hrozí, že budou zastřeleni, on se kulky bát nemusí. O kom je řeč? No přece o nejznámějším českém jelenovi posledních let, šumavském Standovi.

Ještě před třemi lety byl Standa jen jedním z jelenů, na které se jezdili dívat lidé do návštěvnického centra Národního parku Šumava na Kvildě. V únoru 2018 ale zvíře, které ztratilo plachost natolik, že se nechávalo od lidí hladit, napadlo a zranilo návštěvníka, jenž byl v jelenáriu s těhotnou manželkou a dětmi.

Převoz jelena Standy ze Šumavy do Lán.
Jelen Standa, který měl jít na smrt, žije u prezidenta. Daří se mu skvěle

Národnímu parku se dařilo záležitost dva týdny tajit, pak ale o události informoval Deník, jemuž tehdy mluvčí NP Šumava Jan Dvořák přiznal, že zvíře čeká smrt. „Jelen je natolik ochočen, že jeho jednání už je příliš nevyzpytatelné. Musí být uloven,“ uvedl Dvořák.

Jeho slova ale vzbudila obrovskou vlnu nevole v celé republice, vznikla petice za záchranu zvířete, kterou podepsaly desetitisíce lidí, a případ se řešil i v nejvyšších politických kruzích. Do věci se vložila dokonce i hlava státu. „Pan prezident Zeman tehdy nabídl ministru životního prostředí Brabcovi, že může být Standa umístěn v lánské oboře,“ zavzpomínal Miloš Balák, ředitel Lesní správy Lány, která spadá pod Kancelář prezidenta republiky.

Tak se také stalo a v březnu 2018 byl Standa převezen ze Šumavy do Lán. Zájem veřejnosti budil i tam, lidé se na něj jezdili dívat z celé republiky. A láká i dnes. „Na jelena Standu se stále nezapomnělo, lidé se na něj pořád ptají, i po třech letech,“ potvrdil Deníku Balák.

NEZASTŘELÍ HO

Doplnil, že šumavskému samorostovi trvalo zhruba rok a půl, než se sociálně začlenil mezi ostatní jeleny, ale dnes už s nimi normálně žije a má svoje místo ve stádové hierarchii. A daří se mu dobře. „Přišel k nám hubenější, ale teď je docela vypasený, protože potravní nabídka v lánské oboře je nesrovnatelná se Šumavou. On už nevyroste, to nejde, ale má silnější paroží a je kulatější,“ uvedl ředitel Lesní správy Lány.

Převoz jelena Standy ze Šumavy do Lán.
FOTO, VIDEO: Jelen Standa, jemuž hrozila na Šumavě smrt, už je v Lánech

V tamní oboře se sice pořádají poplatkové lovy, při nichž jsou každý rok uloveny desítky jelenů, ale mediální hvězda ze Šumavy se prý kulky rozhodně bát nemusí. „Poznáme ho, takže nehrozí, že by ho někdo zastřelil. On se odlišuje od všech ostatních jelenů, je podstatně drobnější a má charakteristické barvy,“ vysvětlil Balák. Dodal, že Standa v oboře zůstane až do přirozené smrti.

„My se snažíme sbírat jeho vývojovou řadu trofejí, což se daří se střídavými úspěchy, neboť teď nás potrápili zloději shozů. Chceme Standovy shozy umístit do muzea Lesní správy Lány, které máme v plánu otevřít koncem roku. Vždyť je to mediálně nejznámější jelen z naší obory. Vycpaného ho ale mít nebudeme, protože to bychom ho museli zastřelit a to nechceme,“ uzavřel Miloš Balák.

Shozy jelena Standy, které skončí v muzeu.Shozy jelena Standy, které skončí v muzeu.Zdroj: LS Lány

Ilustrační foto
Na železnorudských Samotách spustili vlek, i když je to zakázané