Jedenáctiletý Tomáš z Litomyšlska rád hraje počítačové hry. Často až do noci. „Kluci měli ve škole malinký sáčky, žvýkají se, je to super. Někdy si taky koupíme energeťáky a paříme večer hry,“ popsal Tomáš.

Není zdaleka sám, kdo v tomto věku „ujíždí“ na návykových látkách. „Při několika besedách jsem se dozvěděla, že zkoušení a užívání nikotinových sáčků, žvýkacího tabáku, elektronických cigaret či šňupacího tabáku není ničím ojedinělým,“ potvrdila Nikol Zavřelová, preventistka svitavské policie, která pořádá besedy na školách. I jí děti přiznaly, že se s drogami setkaly. Výjimkou není ani školák ve čtvrté třídě.

Letos zdravotní pojišťovny vrací lidem rekordní sumy za přeplatky za léky, které si loni koupili
Češi za léky utratí i třetinu měsíčního rozpočtu. Roste obliba rezervací

Nikotinové sáčky před časem frčely i na základní škole ve Svitavách.

„Děti tomu říkají žvejk. Ve škole se nám nikotinové sáčky objevily, ale včas jsme je podchytili. Varovali jsme nejen samotné školáky, ale i jejich rodiče. Řekli jsme jim, že je v těch sáčcích tabáková drť s mikroskleněnými střepy. Někteří ani nevěděli, co v sáčku je,“ sdělil ředitel Základní školy náměstí Míru ve Svitavách Jakub Velecký s tím, že problém je v tom, že nikotinové sáčky běžně prodají mladistvým v trafikách. Uklízečky sice stále kontrolují odpadkové koše, ale ze školy prozatím nikotinové sáčky zmizely.

Děti nemají problém se dostat k nikotinovým sáčkům a energetické nápoje v klidu nakoupí v supermarketu. „Syn ve třetí třídě přinesl domů plechovky s energetickým nápojem. Prý to s klukama běžně kupují v potravinách. Nechápu, že jim to prodají,“ rozčilovala se Petra Dvořáková ze Svitav.

Energetické nápoje řešili před časem i v jedné základní škole v Moravské Třebové. „Na třídních schůzkách nám rodiče podepisovali, že to děti nebudou ve škole pít. Zatím je klid,“ poznamenal ředitel Základní školy Palackého v Moravské Třebové Petr Vágner.

Rozvod nebo rozchod je pro mnohé rodiče nezletilých dětí něčím nepředstavitelným
České děti trápí deprese a úzkosti. Věnuje se jim méně psychiatrů, než je třeba

Právě nápoji to většinou podle odborníků začíná a pak děti objevují další povzbuzující látky. „Do škol chodím na základě pozvání metodiků prevence či přímo vedení škol, kteří se sami setkávají s tím, že žáci zmíněné nikotinové sáčky užívají. Při besedách se snažím působit hlavně preventivně a upozorňuji studenty na rizika návykových látek, jako jsou konflikt se zákonem, zhoršení fyzické kondice nebo zdravotního stavu,“ vysvětlila Zavřelová.

Školáci si však neuvědomují negativní dopady, které tyto látky způsobují. U dětí se totiž vytváří závislost mnohonásobně rychleji než u dospělého člověka a má vliv na celý dětský organismus a nervovou soustavu. „Závislost na nikotinu u dětí a mladých lidí do 25 let se vytváří až sedmkrát rychleji než u dospělých," uvedl Adam Kulhánek z Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Sehnat drogu není nic složitého

Sehnat návykové látky není pro školáky v době internetu podle policie nic složitého. Nikotinové sáčky navíc kvůli absenci tabáku stojí mimo regulaci tabákových produktů, tudíž pro jejich prodej neplatí věková hranice 18 let.

Mezi staršími školáky se šíří kromě nikotinových sáčků také látka kratom. Zelený prášek pochází z usušených a slisovaných listů tropického stromu původem z jihovýchodní Asie. I přes značná rizika ministerstvo zdravotnictví odložilo jeho zařazení na seznam návykových látek.

Opičí neštovice jsou příbuzné pravým neštovicím, které se podařilo v roce 1980 celosvětově vymýtit. Mají společnou čeleď, tzv. poxviry. Na snímku plané neštovice. Ilustrační foto.
Začala sezóna planých neštovic. Ty opičí se mezi dětmi nešíří, říkají odborníci

„Kratom patří mezi stimulanty, který pomáhá tišit bolest, zlepšuje náladu a dodává energii. V malém množství jsou účinky prakticky totožné s kávou, ve větším množství mívá mnohdy velký stimulační efekt. Usušený prášek se používá pro výrobu nápojů. Kratom je v České republice legální, nicméně pouze pro sběratelské účely,“ dodala policejní preventistka. Adiktologové však varují, že kratom odpovídá halucinogenním látkám a má velmi blízko ke skupině označované jako nové syntetické drogy.