Toho rána jsme se potkali před školou už v půl osmé, abychom mohli pešky dojít ke galerii Lurago na představení ilustrátora Adolfa Dudka začínající v 8 hodin. Při svém programu nám ukázal knihy, k nimž vytvořil obrázky, seznámil nás se svou prací a používanými technikami i se nás snažil přesvědčit o tom, že kreslení není žádná věda. Je to velmi zábavný pán a při jeho show jsme se smáli od začátku do konce. Po tomto programu a svačině už na nás čekala milá pracovnice dětského oddělení knihovny, ve kterém nás přivítala. Vysvětlila nám, jak si můžeme půjčovat knihy, co se s nimi smí a nesmí dělat, ukázala nám prostory oddělení a mohli jsme si prohlédnout vše, co nás zajímalo.

Z knihovny od zajímavých knížek se nám nechtělo, čekala nás ale ještě výstava Lidé odvedle. A tady bylo zajímavých věcí! Dozvěděli jsme se, s jakými hendikepy lidé žijí a jak si poradí v běžném životě při činnostech, které nám připadají jednoduché. Nyní už víme, že vyjíždění do autobusu na invalidním vozíčku dá opravdu práci, přecházení silnice po přechodu se slepeckou holí bez možnosti použít zrak je náročné a orientovat se třeba na vlakovém nádraží při silném postižení sluchu je téměř nemožné.

Pokud i Vy chcete o problematice vědět více, určitě na výstavu zavítejte, je přístupná do ledna a jednoznačně stojí za návštěvu.

Eva Kotvaldová - třídní učitelka 1.A, ZŠ Kadaňská Chomutov