Centrum vzniklo rekonstrukcí těchto nebytových prostor. Přestavba vyšla i s DPH na 7,5 miliónu korun, akci hradila evropská dotace, spoluúčast města byla deset procent.

NZDM poskytuje ambulantní a terénní služby dětem od šesti do patnácti let, ohroženým společensky nežádoucími jevy. „Cílem zařízení je předcházet nebo snížit sociální a zdravotní rizika související se způsobem jejich života. Nechceme, aby se mládež v této části města jen bezcílně toulala a narušovala veřejný pořádek,“ upozornila místostarostka Dana Havlátková Jurštaková. Služby centra jsou dostupné pro veškeré jirkovské děti a mládež.

Dětem v nepříznivé sociální situaci je ve Fontáně k dispozici herna se stolním fotbálkem, kulečník a šipky, spousty dalších stolních her a knih, hudebna a počítačová místnost. Připravované jsou kroužky vaření, tancování, hra na hudební nástroje, výtvarný, sportovní, čtenářský, počítačový a dramaturgický kroužek. Centrum se chystá pořádat různé výlety a akce pro děti, k dispozici bude i dětské hřiště.

O vznik NZDM v oblasti Nových Ervěnic, která je největší sociálně vyloučenou lokalitou v Jirkově, usilovalo město dlouhodobě. Službu bude provozovat Armáda spásy, která v Jirkově už léta působí.

Město Jirkov