Připravila ji Česká národní banka pro veřejnost v krásných prostorách bývalého trezoru z roku 1942, ve své budově v centru Prahy. Děti se dozvěděly, že samotné dveře trezoru váží osmtun a dveře včetně rámu váží neuvěřitelných 32 tun. Expozice prezentuje ucelený vývoj měny a financí v Čechách včetně vývoje České národní banky od jejího založení v roce 1926.

Nejnovějším přírůstkem expozice je unikátní zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů korun.Tuto minci, která je největší zlatou mincí v Evropě a druhou největší na světě, vydala Česká národní banka v roce 2019 k příležitosti 100. výročí vzniku československé měny. Děti se seznámily s ochranou bankovek, prohlédly si ochranné prvky i více či méně zdařilé kopie bankovek i mincí. Dále si mohly zkontrolovat, zda jsou jejich bankovky pravé. Naštěstí nikdo falešnou bankovku u sebe neměl. K vidění byla také vitrína, kde bylo sto milionů v hotovosti. Před koncem výstavy na nás čekalo překvapení v podobě dvanáctikilogramové zlaté cihly v hodnotě přesahující dvanáct milionů, kterou si mohl každý zvednout a držet tak v ruce zlatý poklad.

Žáčci krmili ptáky
Žáčci z 2. B ZŠ Kadaňská vyráběli krmítko pro ptáčky

Součástí našeho výletu do Prahy bylo také Václavské náměstí, které je nejdelší v České republice, dále Muzeum fantastických iluzí a nesměli jsme vynechat polední orloj na Staroměstském náměstí. Ke škole se dvaadvacet dětí 9. A vrátilo až kolem šesté hodiny večerní a vůbec jim nevadilo, že si dnešní den protáhly svoji vzdělávací aktivitu.

Jan Kužminski,
Základní škola Kadaňská Chomutov