To říká Josef Tydlačka, kreativní šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který pro vás připravil recept na hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší.

Potřebujeme: 600 g hovězích líček, 2 cibule, 100 g sádla, 300 ml červeného vína (důležitá rada – čím lepší víno, tím lepší líčka!), 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 50 g másla, 500 g brambor, 100 ml smetany, 100 ml mléka, 100 g másla, lžíce rajského protlaku, sůl, pepř

Postup:

1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme, opepříme, orestujeme dozlatova na sádle.

2. Líčka vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci přidáme lžičku rajského protlaku, zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Je důležité odpařit co nejvíce z vína. Pak už jen přidáme líčka, zalijeme je vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.

3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme na másle dozlatova, osolíme, opepříme.

4. Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme propasírovat přes sítko.

Rada Josefa Tydlačky, jak pokrm servírovat: Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka a ta posypeme orestovanou zeleninou.

Zuzana Rybářová – AMAZE Media