„Účastníci akce trénovali jednotlivě a při dodržování přísných hygienických pravidel. Velikost našeho areálu nám umožňuje prakticky bezkontaktní režim,“ upřesnila ředitelka polygonu společnosti Autodrom Most Veronika Raková.

Přihlásili se motorkáři z obou skupin včetně svěřenců našich bývalých skvělých jezdců Lukáše Peška a bratrů Jakuba a Matěje Smržových. Všichni v současné době koučují začínající závodníky, na trénink v Mostě dohlíželi osobně. „Nechyběla ani elita tuzemských jezdců v kategorii supermoto, například Petr Vorlíček, Milan Sitnianský či mladý talentovaný Denis Fligr. Příští trénink bude na konci května, termín upřesníme na webových stránkách autodromu,“ uvedla Raková.

Profesionální jezdci se svými týmy mohou trénovat už od konce dubna také na velkém závodním okruhu autodromu. Jako první toho využil tuzemský tým Buggyra Racing i s novou posilou Tomášem Engem, jedním z našich nejúspěšnějších jezdců a dosud jediným českým pilotem F1. Do Mostu tým dorazil se závodními speciály Mercedes GT, Renault Clio a samozřejmě s truckem připraveným pro letošní ročník evropského šampionátu okruhových tahačů.

Vedle obou závodních okruhů autodrom zpřístupnil i offroadový areál pro předem nahlášené jednotlivce na terénních motocyklech či čtyřkolkách. Všichni po rezervaci a následné registraci v den konání akce obdrží mapku s vyznačenou trasou a krátkou instruktáž od pověřeného zaměstnance polygonu.

Autodrom znovu organizuje také kurzy sportovní jízdy pod vedením instruktorů a zkušených závodníků a rovněž kurzy bezpečné jízdy na výcvikových plochách polygonu. Jejich účastníci jsou každý sám ve svém, případně vypůjčeném voze. Platí to i pro teoretickou výuku, při níž se běžně shromažďují v učebně. „Dezinfikujeme venkovní i vnitřní prostory vozidel. Každý z řidičů poslouchá pokyny instruktora pomocí přenosné vysílačky, samozřejmě rovněž vydezinfikované. Specialitou je forma občerstvení. Zajistili jsme balené potraviny, například bagety a nápoje, které rozdáváme přímo do každého vozu,“ doplnila Veronika Raková.

Zdokonalit si své umění mohou i řidiči motocyklů. Vedle klasického kurzu bezpečné jízdy na asfaltových plochách polygonu a sportovněji zaměřeného okruhového tréninku s Mírou Lisým s nácvikem držení ideální stopy na velkém závodním okruhu, je v nabídce autodromu od loňského roku i kurz pro cestovní endura. Zahrnuje také praktický výcvik na offroadové dráze.

Jan Foukal