Jestli chcete příspěvek zveřejnit pro čtenáře, tak se musím ještě pochlubit, že jsem s ní už pár soutěží vyhrál. Byly u mě na reportáži Český rozhlas a Blesk. Dokonce na Gastroslavnostech v Litomyšli jsem bral první místo.

Zdraví Maxijedlík Jaroslav Němec, Bystré u Poličky

 

Tady je recept:


Bábovka s vaječným koňakem

200 g povoleného másla
250 g cukru krystal
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
3 vejce
3 lžíce mléka
200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů
lžička mletého badyánu
300 ml vaječného koňaku
1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření)
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto.

Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme.

Nakonec přidáme najednou 3 lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta.

Vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.