Ve stejném čase pokračuje v centru organizace sbírka potravinové a materiální pomoci. Aktuálně jsou nejvíce zapotřebí trvanlivé potraviny (dětská výživa, rýže, olej, trvanlivé mléko), hygiena pro ženy i děti (pleny, mýdlo, zubní kartáčky a pasty) a vybavení domácnosti (matrace, postele, lůžkoviny, nádobí, příbory). Potřebné jsou také školní pomůcky pro ukrajinské děti (batohy, penály, psací potřeby, sešity, přezůvky).

Během posledních tří týdnů organizace ze sbírky poskytla potravinovou a materiální pomoc nejméně 200 maminkám s dětmi z Ukrajiny, které našly svůj nový domov na Chomutovsku. Tyto maminky sem přijely z celé Ukrajiny (Charkiv, Kyiv, Brovary, Dnipro, Záporoží, Odeská oblast, Berdyansk, Kremenčuk, Rivne, Malyn, Zdolbuniv, Berezivka, Stryj).

Ve spolupráci s Nadačním fondem Cesta proti bolesti bylo odesláno 5 dodávek trvanlivých potravin, hygienických potřeb a teplého oblečení na potřebná místa na Ukrajině. O doručení pomoci se organizace vždy přesvědčuje na základě zpětné vazby s fotodokumentací z místa doručení. Při organizaci fungují desítky dobrovolníků, kteří uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají nepřetržitě všemi možnými způsoby od zajištění ubytování, tlumočení, zprostředkování lékařské péče, po hledání zaměstnání či přihlášení dětí do školských zařízení.

Aktuální informace a nabídky či poptávky konkrétní pomoci v regionu mohou zájemci najít ve facebookové skupině Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny na Chomutovsku, kterou spolek provozuje. V případě dotazů se neváhejte obrátit na koordinátorku Allu na telefonním čísle 608 323 095.

Viktorie Prokešová