Mezi přednosti této rostliny je, že zimou oslabenému organismu dodává první jarní vitamíny a zdraví prospěšné látky. Zároveň léčí trávicí trakt, srdce a krevní oběh, reguluje krevní tlak a pomáhá při arterioskleróze. Je takovým preventivním všelékem. V kuchyni z něho můžete připravit pesto, hodí se do pomazánek, smoothie i místo špenátu. V naší přírodě se medvědí česnek nevyskytuje příliš často, ale na nalezištích, obvykle v hustších listnatých lesích, je mimořádně hojný. 

Medvědí česnek je nejlépší jíst za syrova. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý. Dává často do pomazánek, salátů, polévek, másla, dělá se z něho „špenát“ a mnoho dalšího.

Pesto z medvědího česneku

Budete potřebovat:
česnek medvědí velký svazek
hrst kešu oříšků (hodí se i piniové či slunečnicová semínka)
olivový olej 3–4 lžíce
parmezán 40 g
sůl

Postup:
Rozmixujte listy s oříšky za postupného přidávání oleje. Poté přidejte na jemno nastrouhaný parmezán a dle chuti přidejte sůl.
Pesto je připravené hned k použití, výborné je zejména na čerstvé těstoviny, topinky nebo jídla z brambor. Hotovým pestem naplníme menší uzavíratelné skleničky, přelijeme trochou oleje, aby nebyl povrch vystavený vzduchu, uzavřeme a vložíme do chladničky.

Víno z medvědího česneku

Dvě hrsti čerstvých listů pomeleme na masovém mlýnku nebo nasekáme v mixéru a zalijeme jedním litrem bílého vína. Ohříváme ve vodní lázni na teplotu, kterou ještě sneseme ponořeným prstem. Poté necháme 2 - 3 týdny na slunném místě macerovat, občas protřepeme. Scedíme a pijeme dvakrát denně po stopce.

Tinktura z medvědího česneku

Nadrobno nasekané listy volně nasypeme do vhodné sklenice a zalijeme bílým alkoholem, aby bylina byla ponořená. Necháme 2 - 3 týdny macerovat na slunném místě, občas protřepeme. Scedíme a používáme jako univerzální preventivní lék každý den ráno nalačno, a to lžičku v polovině sklenice vody. 

Michal Fanta