A z obou můžete krásně vidět okolí Krušných hor, kdy tyto dvě nejvyšší máte přímo naproti sobě. Na úpatí hory Fichtelberg se rozprostírá nejvýše položené město Německa, lázně Oberwiesenthal.  Na samotném  vrcholu stojí Fichtelberghaus s rozhlednou vysokou 31 metrů  a meteorologickou stanicí.

Na východní stranu hory vede z Oberwiesenthalu kabinková lanovka, nejstarší v Německu, která je v provozu už od roku 1924. Nově je tam i tak zvaná dráha Fly line, je to taková skluzavka na laně, po které jedete dolů v postroji sólo, je samozřejmě mechanicky bržděná, abyste dolů nesvištěli samospádem.

Na Fichtelbergu pramení několik menších potoků, nejdůležitějším z nich je potok, přecházející na dolním toku v říčku Zschopau. Masiv Fichtelbergu je tvořen převážně horninami krušnohorského krystalinika, zejména druhem muskovitických břidlic. První budova turistické chaty na vrcholu byla postavena v letech 1888 až 1889 podle projektu Oskara Puschmanna. Chata byla otevřena 21. července 1889. Už v roce 1899 se musela chata rozšiřovat, kvůli vysokému zájmu turistů. V roce 1910 začala další přestavba a rozšíření, ze stejného důvodu.  Vúnoru roku 1963 chata vyhořela. Základní kámen nové chaty byl položen 22. června 1965. Do roku 1967 vyrostla na nejvyšší hoře NDR moderní horská chata, kterou díky strohé, betonové architektuře poplatné tehdejšímu režimu nebylo možno přehlédnout. Do stavby byla integrována prostá, 42 metrů vysoká rozhledna.

Koncem 90. let byla připravována demolice stávající a stavba nové budovy v původním stylu. Byla zbourána i betonová rozhledna a nahrazena novou jen 31 metrů vysokou. Nová chata byla otevřena 18. července 1999. V třetím Fichtelberghausu je restaurace, samoobslužná jídelna, hotel a tradiční krušnohorská jizba.

Martina Sihelská