Suroviny: dančí kýta 1 kg, uzený špek 80 g, sůl, mrkev 2 ks, celer menší 1 ks, máslo 2 lžíce, sádlo1 lžíce, bobkový list 3 ks, mletý pepř, celý pepř 5 kuliček,  nové koření 3 kuličky, jalovec 2 kuličky, velká cibule1 ks, rozmarýn, tymián, kousek citronové kůry, třtinový cukr 4 lžíce,200 ml bílého vína, 1 lžíce plnotučné hořčice, 800 ml vývaru nebo vody, 200 ml smetany ke šlehání a citronová šťáva na dochucení.

Postup přípravy:
Dančí kýtu prošpikujte  udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty. Přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte. Po chvilce přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny.

Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte. Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte. Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť přeje Maxijedlík Jaroslav Němec