Proč?

Aquasvět je zfušovaná stavba. Od spuštění provozu (2012) řeší město mnoho reklamací. Po letech dohadů se zhotovitelem teď musí dojít na opravu největšího stavební průšvihu.

Co se bude opravovat?

Kompletní hydroizolace vnitřních podlah. Asi jste si všimli, že na mnoha místech vzlíná vlhkost. V šatnách. Uvnitř bazénu. Na fasádě. Děje se to proto, že na samotných základech stavby je nekvalitně provedená hydroizolace podlah.

Jak to bude probíhat?

Prostory budou zcela vystěhovány. Pryč musí veškeré dodatečně montované konstrukce, včetně ocelové konstrukce tribuny,

šatnových boxů, vybavení kuchyně a zábradlí. Někde budou částečně odstraněny obklady. Následně bude současná skladba podlahy úplně vybourána až na nosnou stropní konstrukci. Kromě bazénových van téměř všude.

Nešlo využít uzavření provozu v době kovidu?

Bohužel nešlo. Takhle velká oprava se plánuje dlouhé měsíce dopředu. Musí být schváleny peníze v rozpočtu, vypracována nová projektová dokumentace, vypsána podlimitní veřejná zakázka, vybrán nejvhodnější dodavatel. To celé je zdlouhavý proces, který nelze urychlit na základě překotných vládních opatření kvůli pandemii.

Kolik to bude stát?

Pravděpodobně víc než 16 milionů korun. Vítězného uchazeče bude Rada města schvalovat za týden. Peníze musí město vydat ze svého rozpočtu a následně se o ně bude zřejmě soudit s původní firmou, která stavbu v roce 2012 realizovala.

Kdo vybral tenhle termín?

Dohodli jsme se na něm s provozovatelem Kultura a sport Chomutov a TJ Slávie Chomutov, oddíl plavání. Hlavní slovo měli plavci, kterým jsme chtěli co nejméně narušit tréninkové podmínky. Celé léto budou trénovat na Kamencovém jezeře, kde jim vyčleníme plavecké dráhy v rámci 50 m bazénu u hlavního mola. Navíc třeba plavčíky z bazénu můžeme využít na Kamenčáku. Stejně jako další zaměstnance.

Bude to teď kvalitně provedené?

Udělali jsme pro to maximum. Zhotovitele jsme nevybírali jen podle nejnižší ceny, ale taky podle dalších parametrů. Poprvé jsme třeba v rámci hodnocení absolvovali pohovory s projektovými manažery jednotlivých firem, abychom zjistili, že ví o čem je řeč. Taky jsme nově přistoupili k předběžným tržním konzultacím, kde nás firmy mohly dopředu upozornit na jakékoliv nedostatky, které zjistily při studování zadávací a projektové dokumentace. A jako technický dozor jsme najali odborníky, kteří kontrolovali několik staveb bazénů a aquaparků.

Štve nás to stejně jako vás. Na plíseň v šatnách a nafouklou fasádu se ale dál dívat nechceme. Díky za pochopení.

Statutární město Chomutov