Suroviny: červené zelí, sůl, jablka, cibule, kmín, pomerančová kůra, badyán a kopr.

Postup přípravy: Červené zelí nakládám do klasického zeláku. Hlávky nejprve očistím od vnějších listů, omyju ve studené vodě a nakrouhám. Pak je dám do velké nádoby, třeba i do vany, kde je důkladně promíchám se solí, jablky, cibulí, kmínem, a to hlavní nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badyánem. S tím mám zkušenost při výrobě mé oblíbené bábovky s vaječným koňakem.

Na dno zeláku dávám celou rostlinu kopru, kterou přikryju celými listy zelí. A postupně začnu soudek plnit zelím. Postupně, hezky po malých vrstvách, které pečlivě pěchuji. Přebytečnou šťávu odebírám. Nejsvrchnější vrstva zelí, až je naložím celé, musí být jednak srovnaná a jednak ponořená. Zelí zatížím dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák překryju lněnou nebo bavlněnou látkou a nechám v teple kvasit. Sleduji bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen minimálně, je zkvašené a může jít do chladu. Dokud zelí ze zeláku nespotřebuji, vždy musí mýt vodu jinak se kazí. Přeji vám, ať se naložení červené zelí podaří a hlavně ať chutná.

Dobrou chuť vám  přeje maxijedlík Jaroslav Němec