Návštěva restaurace zůstává pro mnoho Čechů důležitou součástí života. A to i v nynějších těžkých časech, kdy lidé obracejí každou korunu. Alespoň to tvrdí zástupce firmy umožňující platbu účtu mobilem přímo od stolu, bez asistence obsluhujícího personálu.

Lidé začali v restauracích hledat způsoby, jak na jídle ušetřit. Jedni si k jídlu odepřou pití, druzí se s porcí podělí s ostatními či si ji rozdělí na dva chody. Ilustrační foto
Češi vykoumali, jak v restauraci ušetřit. Někteří si i dělí porci na dva chody

„Průměrný denní počet plateb Qerkem v našich podnicích stále roste. Ani v současné ekonomické krizi a zdražování nepozorujeme odliv lidí z restaurací – ba naopak,“ těší zakladatele společnosti Qerko Lukáše Kovače.

Stále sedm procent

O tom, že návštěvníci restaurací nedřou bídu s nouzí, svědčí i výše spropitného. „To se dlouhodobě drží v průměrné výši asi sedmi procent. Vloni touto dobou jsme zaznamenali průměr 7,01 procenta, dnes 6,78 procenta. Za poslední rok se tedy změnilo minimálně,“ konstatuje Kovač.

Nejvyšší „dýško“ – v průměru 27 korun – nechávají hosté v Plzeňském, Středočeském a Pardubickém kraji. Je to také díky tomu, že zde lidé při jedné návštěvě kavárny, hospody, baru či restaurace nechají přibližně čtyři stovky, což představuje nejvyšší útraty v republice.

Naopak nejméně štědří jsou štamgasti na Olomoucku, kde se číšníci musejí spokojit s pouhými 15 korunami spropitného. I v tomto případě to souvisí s průměrnou útratou, která zde dosahuje pouze 275 korun za jeden účet.

Pivo za padesát

Data firmy Qerko ukazují také to, kolik v jednotlivých regionech platí Češi za pivo. Nejvíce točeného a lahvového si dopřávají zákazníci hospod v Karlovarském kraji. Za jedno posezení s půllitrem v ruce dají v průměru více než dvě stovky. To na Vysočině, Pardubicku, Liberecku, Plzeňsku a Liberecku si při placení pivního účtu vystačí s přibližně polovičním obnosem. 

Češi si oblíbili hotová jídla z obchodů. Výhodná je u nich cena, lákají i jména šéfkuchařů.
Přehledně: Podívejte se na osmnáct rad, jak ušetřit na jídle v restauracích

Současné průměrné ceny za půl litru chmelového nápoje v restauračním zařízení se blíží padesátikoruně. Potvrzují to jak údaje Qerka, tak Českého statistického úřadu. Se zdražením piva se ovšem dosud značná část lidí nesmířila, jak dokládají výsledky ankety Česko za babku, do které se zapojilo přes 3,5 tisíce čtenářů Deníku. Plných 53 procent z těch, kteří pijí pivo, přitom uvedlo, že v hospodě jsou za něj ochotni utratit nejvýše 40 korun.