Vzdejte se alespoň na měsíc alkoholu, vyzývají Čechy odborníci. Pročistíte si tím nejenom játra, ale zlepšíte si i spánek, dodávají jedním dechem.

Závislost na alkoholu - Ilustrační foto
Češi jsou třetí největší pijani na světě. Účet za škody šplhá k 59 miliardám

Dobrou příležitostí je podle nich akce nazvaná Suchej únor, kterou už sedmým rokem pořádá Liga otevřených mužů a která začíná v sobotu. Loni se do ní podle organizátorů zapojilo asi šest procent dospělých.InfografikaZdroj: Deník

To je podle odborníků dobrá zpráva. Češi jsou totiž národem pijanů. Podle dat Státního zdravotního ústavu do sebe otočí až 7,5 milionu panáků tvrdého alkoholu denně. Českými hrdly tak proteče asi 375 tisíc litrů čtyřicetiprocentní kořalky každý den.

„Zhruba 59 procent lidí navíc uvádí, má ve svém okolí osobu, která měla nebo má problémy s alkoholem,“ doplnil statistiku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Citoval přitom výsledky lednového průzkumu společnosti Median, ve kterém odpovídalo zhruba tisíc lidí.

To má podle ekonomů nedozírné následky. Společenské škody se každým rokem vyšplhají až k 59 miliardám. To je čtyřikrát víc, než kolik se vybere na spotřební dani z lihu, piva a vína.

Češi a závislosti.Zdroj: DeníkSkoro polovinu této sumy tvoří výdaje na léčení chorob z alkoholu a s tím související absence ve škole či v práci. Do sumy se ale započítávají také trestné činy nebo dopravní nehody spáchané právě pod vlivem alkoholu.

Kristýna Fišerová
Normální je nepít, ale slyšet to nechceme, říká adiktoložka

Měsíc bez alkoholu
Češi ročně vypijí dvojnásobek světového průměru čistého lihu. Je to přesně 14,4 litru, na což upozorňují organizátoři dnes již tradiční akce Suchej únor. Ten pořádá Liga otevřených mužů a účastníkům umožňuje držet si od alkoholu měsíc odstup a poznat, jak na tom jsou. Zájemci se mohou registrovat na:www.suchejunor.cz.