„Rozsekli mi násadou hlavu a způsobili otřes mozku. Na těle a v obličeji mám řadu podlitin,“ popsal zranění, se kterými bude nejméně čtrnáct dní v domácím léčení, třiačtyřicetiletý strážník Petr Kubaczka.


Celá událost přitom začala zcela nevinně, běžným výjezdem strážníků na sídliště kvůli rušení nočního klidu. Oslavence městští policisté vyzvali, aby zábavu ukončili. Romové však neposlechli. Majitel bytu odmítl zaplatit pokutu. Strážníci mu proto sdělili, že bude předvolán na přestupkovou komisi a když se situace uklidnila, chtěli odejít.
Dva z mužů ale za nimi vyběhli ven a začali jim nadávat a provokovat. „Křičeli, ať svlékneme uniformy a rozdáme si to na férovku,“ uvedl dále Kubaczka.
Do konfliktu byli následně vtaženi i sousedi. Opilí Romové se totiž domnívali, že právě oni na ně zavolali policii a chtěli se pomstít. „Z okna prvního patra křičela žena, že se jim dobývají do bytu a tak jsme jim spěchali na pomoc,“ popsal další sled událostí Kubaczka.
Na chodbě se následně strhla rvačka. Někteří z podnapilých Romů se vrhli na strážníky, další, převážně ženy, kopali do dveří sousedů a vyhrožovali jim smrtí. Strážníci se snažili napadené bránit.


„V tu chvíli jsem však dostal do hlavy ránu násadou a ztratil vědomí. Když jsem se probral, ležel jsem na zemi a na mně seděli tři chlapi a bušili do mě,“ popsal nejostřejší část bitky Kubaczka.
Rvačku rázně ukončil napadený soused Karel Kruml, který vytáhl pistoli. „Zavolal jsem na státní policii, že mám legálně drženou zbraň a použiji ji ke své obraně. Vystřelil jsem do vzduchu a vtáhl strážníky do svého bytu. Kdybych to neudělal, bůh ví, jak by ti kluci dopadli,“ řekl Kruml.


Incident po celý včerejší den vyšetřovala státní policie. Čtyři z útočníků skončili v cele předběžného zadržení. „Probíhají výslechy útočníků i napadených. Zda bude podán návrh na vazbu, by mělo být rozhodnuto zítra,“ informoval zástupce ředitele chomutovské policie Ladislav Loun.