„Prodejní stánky v Dubí jsem otevřeli se souhlasem státního zástupce. Podezření, že se uvnitř nachází nelegální zboží se skutečně potvrdilo,“ sdělil včera mluvčí celníků Jiří Nejedlý. Celníci zkontrolovali všech třicet stánků. Kromě 36 800 kusů neoznačených cigaret různých značek, jejichž prodejem by stát přišel na daních o bezmála 120 tisíc korun, v nich celníci zajistili i téměř 4 600 kusů plagiátů. Jednalo se zejména o textilní výrobky, obuv, koženou galanterii a pirátské nahrávky. Otevírání stánků se obešlo bez protestů prodejců, na tržišti totiž po dvoutýdenní blokádě už téměř nikdo z nich nezbyl.


Čekají na povolení státního zástupce


Celníci se v těchto dnech snaží získat povolení k otevření prodejních prostor též na chomutovské tržnici Rašelina. „Musíme přesvědčit státního zástupce, že se tam padělky skutečně prodávají, což není lehké,“ sdělil Nejedlý.


Když tržnici celníci v úterý obsadili, většinu ze zdejších stánků před nimi asijští prodejci stačili uzamknout. Dostali se pouze do jednoho stánku, kde objevili nelegální zboží za čtvrt milionu korun. Od té doby se prodejní místa ještě neotevřela. Celníci kontrolují alespoň vozidla zásobování.


„Nemáme v úmyslu trhovcům zabraňovat v prodeji. Naším cílem je, aby nabídka obchodníků zahrnovala pouze legální zboží a prodejní stánky byly řádně označeny stanovenými identifikačními údaji,“ doplnil Nejedlý s tím, že nepřetržitý dohled zůstává z těchto důvodů i na tržišti v Dubí.

Dovoz značného množství padělků, zejména z Číny, je narůstajícím problémem nejen v Čechách, ale i v ostatních státech EU. Zintenzivnění počtu kontrol souvisí i se zveřejněním závěrů Úřadu obchodního představitele USA, jenž označil Českou republiku za zemi s vysokým podílem prodeje padělaného zboží na domácím trhu.