Nemoc bychom neměli přeceňovat

ANO Virus pravděpodobně žil ve zvířatech a dokázal se změnit a nyní se přenáší i na lidi. Ti zatím nemají obranné látky, proto se nákaza šíří poměrně rychle. Ale pozor. V miliardové Číně je zatím jen několik tisíc nakažených. Zemřelo několik set. Ohroženi na životě jsou zejména starší a nemocní lidé, jako v případě „obyčejné“ chřipky.

NE Rychlost nositele nemoci je mimořádně znepokojivá. Přes veškerá drastická bezpečnostní opatření ve Wu-chanu a dalších čínských městech se virus začal šířit po celém světě. Podle lékařů je nebezpečnější než poslední hrozba pandemie zvaná SARS. Nebezpečí je o to větší, že nákazu přenášejí i lidé, u nichž se zatím neprojevily příznaky, a nejsou tedy izolováni.

Mělo by Česko také odejít z Unie?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mělo by Česko také odejít z Unie?

Čínské zdravotnictví je slabé

ANO Rozvoj čínského hospodářství, stavebnictví i technologií právem budí obdiv. Neměli bychom však zapomínat na to, že Čína je stále rozvojovou zemí. Hygienické podmínky a návyky v rychle rostoucích městech se s evropskými naprosto nedají srovnat. Vybavení a organizace místního zdravotnictví už vůbec ne. Jediné, co pak zbývá, jsou drastické zákazy.

NE Pokud je potřeba nasadit síly, je Čína mimořádně dobře připravena. Má k dispozici nejmodernější léky i špičkové lékaře. Dokáže postavit novou nemocnici za pět dnů. Autoritářský způsob zdejšího vládnutí je v boji s infekcí výhodou. Západní státy nemohou jednoduše omezit pohyb obyvatel, nebo dokonce zcela izolovat město.

Má stát platit zálohové výživné?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má stát platit zálohové výživné?

Lidstvo vždycky zvítězilo nad infekcí

ANO Pamatujeme epidemie, které děsily svět. Nemoc šílených krav, přenosná vzácně na člověka působila paniku. Podobně hrozily další zmutované viry, ať už se nazývají MERS či SARS. Podařilo se víceméně izolovat i Ebolu. Nejkatastrofičtější proroctví provázela nemoc AIDS, způsobenou virem HIV. Zdálo se, že ji nikdy nepůjde léčit. Dnes už není ve vyspělých zemích hrozbou.

NE Není nic horšího, než se nechat ukolébat minulými úspěchy. Schopnost virů se měnit je nekonečná a nikdy se nezastaví. Válka proti nim nemůže být nikdy vyhrána, jsou jen jednotlivé vyhrané bitvy. Je pouze otázkou času, kdy přes veškerý rozvoj medicíny a hygieny zachvátí svět velká epidemie. Mimořádně agresivní koronavirus ji může způsobit.

Má smysl povinné čipování psů?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl povinné čipování psů?

Česko je výborně vybaveno

ANO Země má špičkové zdravotnictví. Ochrana proti epidemii je připravena do nejmenších detailů. Je založena na soustavě krajských hygienických stanic. Ty vyhodnocují všechna dostupná data a dokážou včas přijmout všechna bezpečnostní opatření proti šíření nákazy. I kdyby epidemie propukla, máme dost specializovaných oddělení, která se umějí o nemocné dokonale postarat.

NE Česko má prakticky nulové zkušenosti v boji s vysoce nakažlivými viry, pokud nepočítáme chřipku. Vzhledem k tomu, že oproti mnohým evropským zemím nemáme intenzivní kontakty s rizikovými oblastmi, žili jsme zatím ve zdánlivém bezpečí. Lékaři jsou možná připraveni slušně, nikoli však úřady a obyvatelé. Nová epidemie může vyvolat nezvladatelnou společenskou krizi.