Dřevostavba vědcům umožní části konstrukcí zkoumat v reálném projektu. „Zjišťování v laboratoři postrádá dlouhodobé podmínky reálné stavby. Na stavbách naopak není prostor z konstrukcí odebírat vzorky a komplexně a dlouhodobě je monitorovat," vysvětlil Richard Slávik z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Funkcionalistický skvost na seznamu UNESCO, slavná brněnská vila Tugendhat. Ilustrační foto.
90 let vily Tugendhat: Vrchol snobismu nebo athénský Pantheon, říkali po stavbě

Konstrukce nebo i celé části modulu mohou vědci měnit a přizpůsobovat podle výzkumu. „Aktuálně jsme modul sestavili ze tří stěnových a tří střešních segmentů, které také mají umožnit studium tepelné stability vnitřních prost dřevostavby s ohledem na letní přehřívání,“ popsal Slávik.

Kromě výzkumu poslouží stavba, která stojí na okraji areálu univerzity u Erbenovy ulice, také studentům a doktorandům pro jejich závěrečné a disertační práce.

Poptávka po dřevostavbách podle ředitelky Asociace dodavatelů montovaných domů Lenky Trandové roste díky rychlosti výstavby. „Od dokončení základové desky může být stavba hotová na klíč za dva až tři měsíce, což je velká výhoda, když se k tomu přičtou náklady, které jsou spojené s tím, že rodina musí ještě bydlet v bytě nebo nájmu,“ podotkla.

Každého, kdo vstoupí do bytu, okamžitě zaujme poloprůsvitná stěna v obývacím pokoji, za níž vystupují obrysy mohutných palem a dalších tropických rostlin.
Proměna bytu pro muže: tapety i samet dokáží zázraky. Vznikl interiérový skvost

Trandová zmínila i další výhody dřevostaveb. „Na jejich stavbu využíváme dřevo, tedy obnovitelný materiál, a nemusíme použít jiné materiály, které jsou neobnovitelné a zatěžují planetu. Dále také uhlík ze stromů uložíme ještě dlouhodoběji ve stavbách. Navíc se jedná o moderní technologie pro výstavbu staveb," vyjmenovala Trandová.