Enyaq ve vrcholném provedení koupíte v obou karosářských variantách – tedy klasické SUV i Coupé se splývavou zádí. Dvě jsou také verze pohonu, Enyaq Laurin & Klement přijíždí buď jako zadokolka s označením 85, nebo čtyřkolka 85x. Ať už s jedním nebo se dvěma motory, výkon je vždy 210 kW a stejná zůstává také baterie.

Z nuly na sto zrychluje zadokolka za 6,7 sekundy a její dojezd je 570 kilometrů podle WLTP, u čtyřkolky jsou pak tyto hodnoty 6,6 sekundy a 550 kilometrů – největší rozdíl je tedy v trakci.

Oproti stávajícím vrcholným Enyaqům máLaurin & Klement o něco větší dojezd, o mnoho zajímavější je ale použití nového vylepšeného managementu baterie, který se dostane do všech Enyaqů vyráběných coby modelový ročník 2024. L&K totiž dostal systém předehřevu baterie, který se aktivuje buď automaticky, je-li jako cíl navigace nastavena rychlá dobíjecí stanice, případně jde aktivovat skrze infotainment ručně.

Škoda Enyaq RS iV: I nejluxusnější a nejvýkonnější škodovka je pořád rodinný typ

Předehřev je velmi důležitý pro nabíjecí výkony. Škoda udává, že baterie na vysoce výkonné nabíječce zvládá „cestovní nabití“ z 10 na 80 % kapacity do půl hodiny. To je ale dosažitelné pouze v případě, že má baterie optimální teplotu mezi 23 – 50 stupni Celsia, protože použité li-ion baterie nelze bez správné teploty bezpečně nabíjet.

Zároveň je nežádoucí temperovat baterii za všech okolností, neboť elektrické vyhřívání má vysokou spotřebu. Jedinou ideální cestou je tedy plánované vyhřívání před nabíjením.

Další novinkou, kterou dostane Enyaq Laurin & Klement, a která se posléze přenese do celé modelové řady, je software palubního infotainmentu ME4.0. Ten přinese nový vzhled, ale hlavně nové uživatelské rozhraní. Práce s infotainmentem by tak měla být přehlednější a intuitivnější, přibydou rychlé volby na hlavní obrazovku a další zjednodušení. Novou grafikou dostane také virtuální kokpit i head-up displej.

Škoda Enyaq iV 50
Nejlevnější Škoda Enyaq iV 50 nabídne 365 kilometrů dojezdu, ale ne v ČR

Ostatní změny jsou pro Laurin & Klement celkem očekávatelné, a týkají se hlavně výbavy. Enyaq v nejvyšším výbavovém stupni má třeba nová sedadla s vyhříváním, odvětráváním a masážní funkcí, a vybírat půjde mezi dvěma designovými liniemi, podle nichž interiér oblékne buď černou, nebo béžovou kůži. Pro Laurin & Klement je také exkluzivní šedá barva Platinum Grey a pozměněné jsou nárazníky nebo kola o průměru 20 či 21 palců.

Poslední zbývající otázkou je cena. Enyaq ve vrcholném provedení Laurin & Klement se zatím v oficiálních cenících neobjevil.