Od stanovéného cíle prodávat více než padesát procent elektromobilů není Kia úplně daleko už nyní. Zejména v Evropě se jí totiž v poslední době velmi daří. V loňském roce společnost prodala v Evropě 542 423 vozů, což byl nárůst o 7,9 % oproti roku 2021. Elektrifikovaná vozidla tvořila již 34,9 % z těchto prodejů.

Zákazníci se mají dočkat v následujících čtyřech letech patnácti nových elektrických modelů. Do jejich vývoje i do dalších oblastí podnikání investuje korejská společnost 22 miliard eur.

Zásadní novinkou bude velké rodinné SUV s označením EV9. To, kromě jiných technologických zajímavostí, disponuje schopností autonomního řízení úrovně 3 s „AutoMode“ a s funkcí „hands-off“ Highway Driving Pilot, která bude zpočátku dostupná jen v Německu. Řidič už nebude muset mít ruce na volantu, ale zůstane mu povinnost sledovat provoz a v případě potřeby zasáhnout.

Kia EV9
Kia EV9 je první sedmimístné elektrické SUV korejské značky. Známe jeho detaily

Kia rovněž plánuje do roku 2026 představit systém Highway Driving Pilot 2, který bude za určitých podmínek podporovat autonomní řízení bez nutnosti kontroly řidičem.

Velký důraz klade automobilka na udržitelnost a ekologii. Například v EV9 je již spousta dílů z ekologických materiálů, jejichž hmotnost dohromady činí 34 kilogramů. Do roku 2030 bude podíl recyklovaných plastů v jejích nových autech dvacetiprocentní.

Recyklovat se samozřejmě budou také baterie z hybridních a plně elektrických vozů. V Německu se Kia Europe spojila s organizací Deutsche Bahn a vyvinula systémy pro ukládání energie baterií druhé životnosti.

Světové ženské auto roku 2023 má překvapivého vítěze. Je jím Kia Niro

Materiálů potřebných na výrobu baterií bude v blízké budoucnosti zapotřebí méně. To je také zlevní. Konkrétně mají být v roce 2026 o čtvrtinu levnější, než kolik stála stejná baterie před pěti lety.

Kvůli komfortu uživatelů elektromobilů se rozšiřuje dobíjecí síť. Díky partnerské spolupráci s Ionity a Digital Charging Solutions (DCS) nabízí  KIA zákazníkům přes půl milionu dobíjecích míst ve 28 zemích. Společnost Ionity v loňském roce disponovala sítí 430 dobíjecích parků zahrnujících 1900 dobíjecích míst.

V současnosti je ve výstavbě 56 dalších, přičemž do roku 2025 by počet zařízení Ionity měl narůst na více než 1000 se 7000 dobíjecími místy. Na druhé straně DCS nabízí v Evropě přes 500 000 dobíjecích míst.