Citroën se v posledních letech vydával různými cestami. Vzpomeňme například ochranné plastové prvky na karosérii zvenčí (Airbumpy), nebo posedlost čtverci v interiéru i exteriéru.

Velkou část zákazníků ale tato originalita moc nezaujala. Například u nás dealeři Citroënu prodávali hlavně Berlinga. Nyní se však situace u této slavné francouzské značky začíná měnit. První vlaštovkou byla pro rodinné potřeby dobře uzpůsobená nová "cé čtyřka", nyní se mi poprvé dostal k testu větší vůz C5X. Šlo o kus v nejvyšší výbavě a s pohonnou jednotkou typlu plug-in hybrid. Ta tedy umožňuje jízdu jak na benzín, tak na elektřinu, případně můžou oba motory spolupracovat.

Na konkrétní testovaný exemplář se podívejte do komentované fotogalerie.

To písmeno na konci označení naznačuje, ze nejde tak úplně o novou generaci vozu, který býval pro mnoho "dálkových" jezdců synonymem pro pohodlí při jízdě. Jenže, i když sám Citroën tvrdí, že jde o crossover se schopností oslovovat jak zájemce o limuzíny, sportovnější SUV i kombíky, pro mne osobně jde prostě o sportovní kombi. Ostatně, výška karosérie pod úrovní půldruhého metru mi používání výrazu SUV přímo zakazuje. 

Komu se ale vizáž rádoby terénních aut líbí, toho můžou uspokojit černé plastové lemy na blatnících nebo obložení prahů a spodních částí nárazníků ze stejného materiálu. Auto navíc dokáže projet i lehčím nerozbahněným terénem. To díky světlé výšce bezmála dvacet centimetrů.

Designéři exteriéru se tentokrát drželi docela zkrátka. Jejich hravost se projevila víceméně jen ve tvarech světlometů vpředu i vzadu. V interiéru se "odvázali" ještě méně, což nepochybně velká část zákazníků ocení.

Auto jsme prověřili také v náročném terénu Jizerských hor
Citroën C5 Aircross zbavili extravagance. Jízdu dále ovlivňuje světlá výška

Díky tomu je palubní deska rovná a není tedy vykloněna v prostoru řidiče směrem k němu. To znamená, že i spolujezdec má dobrý výhled na centrální multimediální displej a středová konzole nezmenšuje před jeho sedačkou místo na kolena.

Uměřeně moderní

Důležité funkce se v C5X ovládají klasickým způsobem. Zejména se mi zamlouvaly velké ovladače na panelu klimatizace, zachovaný knoflík pro zesilování a zeslabování rádia u displeje, dvě fyzická tlačítka pro rychlý přístup do menu na centrální obrazovce nebo možnost přepínat jízdní režimy na centrální konzole.

Místo přístrojového štítu je tu také displej, který je docela malý. Sledovat aktuální rychlost je ale lepší na head-up displeji, kterým bylo auto také vybaveno.

Líbily se mi přední sedačky. Jsou měkké, jak se na Citroën sluší a patří, ale současně mají i poměrně solidní boční vedení. Na to Citroën dříve u některých aut zapomínal.

Prostor v oblasti zadních sedaček sice není rekordní, ale i nadprůměrně velcí lidé se sem docela dobře vejdou. Stejně tak je na úrovni vozů střední třídy také objem zavazadlového prostoru. Jen by se určitě hodily nějaké ty háčky nebo síťky pro "uklizení" přepravovaného nákladu. Otvor na lyže jsem uprostřed zadního opěradla našel, ale je spíše na běžky než sjezdové náčiní. Drobnosti nelze v případě plug-in hybridu ukládat pod podlahu, protože tady už místo "obsadila" vysokonapěťová baterie.

Když už je řeč o této součástce… Čistě na elektřinu je možno v městském prostředí, jak jsem několikrát ověřoval v ulicích hlavního města, možno ujet na jedno nabití něco mezi 30-40 kilometry.

Jízdní komfort nadchne

Na delší trasu jsem se pak už vydal s nulou procent energie v baterii. Přesto samozřejmě i v hybridním módu umí jet tento poměrně velký a výkonný vůz docela úsporně. Palubní počítač ukázal na trase, z níž zhruba třetinu tvořila dálnice a zbytek silnice prvních až třetích tříd a rovněž komunikace v městech a vesnicích, spotřebu 6,7 litru a k komu necelou 1 kWh elektřiny. Faktem ale je, že tento hybrid má tendenci veškerou elektřinu, která se získá rekuperací při zpomalování, při nejbližší možné příležitosti zase spotřebovat. Kdo by ale chtěl, může si nějakou tu zásobu energii uchovat pro případný vjezd do nějaké "zelené zóny".

Citroën C5X dorazil do Česka
Citroën C5 X je crossoverem naštěstí v rozumné míře. S motorem 1,6 jede příjemně

Pohonné jednotky mají rozhodně dost síly na to, aby zajistily bezpečné předjetí i na velmi krátkém úseku s přerušovanou čárou. Nejlepší na této verzi C5X však bylo odpružení. Zatímco v jiných autech mě instalované zpomalovací retardéry vadí, v tomto Citroënu jsem si je skoro užíval. Vlastně před nimi není ani zapotřebí zpomalovat. Při jejich překonávání slyšíte jen jemné "ducduc" a vůz bez známky znejistění pokračuje v krasojízdě.

Celé je to dáno použitím Citroënem patentovaných tlumičů s hydraulickými dorazy a systému aktivního odpružení. Odpružení každého kola se může v reálném čase přizpůsobit podmínkám díky snímání mnoha údajů. Například o příčném či podélném zrychlení vozidla, zatížení, rychlosti stáčení karosérie, brzdném tlaku a řadě dalších.

Výsledkem je jízda skoro jako na létajícím koberci. Výsledný dojem je o dost lepší než v dřívějším modelu C5 s hydropneumatickým pérováním. Ten také uměl nerovnosti vyhladit. Jenže, když pak přišla rychle zatáčka, bylo pro řidiče obtížné rozhoupaný vůz stočit  žádoucím směrem. To se teď nekoná. Auto je bleskurychle stabilizované a klidně můžete zatáčky na nerovné silnici projíždět sportovním stylem.

Toto řešení odpružení je bohužel vyhrazeno pouze pro tuto plug-in hybridní verze. Varianty poháněné jen zážehovou dvanáctistostvkou, případně šestnáctistovkou, si musí vystačit jen se zmiňovanými tlumiči s hydraulickými dorazy bez aktivního odpružení.

Plusy:

velmi komfortní jízda

zachování důležitých fyzických ovládacích prvků

solidně velký zavazadlový prostor

Mínusy:

Krátký dojezd čistě na elektřinu

menší variabilita interiéru

absence možnosti pohonu všech kol

Základní technická data a cena:

Karosérie: Pětimístné pětidveřové kombi

Motory/Spotřeba: Zážehový přeplňovaný tříválec 1,2 /132 koní- 6,0 litru, zážehový přeplňovaný čtyřválec 1,6/180 koní - 6,5 litru, plug-in hybridní ústrojí  225 koní- 1,3 litru

Převodovky: osmistupňová automatická

Vnější rozměry: 4805x 1859x1485 mm

rozvor: 2785 mm

Zavazadlový prostor: 485/545-1580/1640 litrů

max. rychlost : 210 - 233 km/hod

Zrychlení 7,8-10,4 s

Ceny: od 880 000 Kč