Summit Evropské unie má řešit horentní ceny plynu. Ty se nejen v Česku, ale všude v Evropě a vlastně i na světě vyšplhaly do nebývalých výšin. Ekonomicky drtí nejen mnohé normální občany, ale také velkou část unijní ekonomiky.

Jednou z příčin současných problémů je vydírání ze strany Ruska. To chce vyvoláním krize kolem dodávek plynu dosáhnout schválení provozu plynovodu Nord Stream 2 Evropskou unií. A to bez jakýchkoli podmínek. To je velmi nebezpečná hra a Unie se jí musí postavit. Ale může to efektivně udělat, jenom pokud bude s Ruskem o plynu jednat jako celek.

Luboš Palata
Česko konečně přestane stále jen řešit problémy pana A. B.

Zelená pro Evropu.Zelená pro Evropu.Zdroj: DeníkJako uskupení s půlmiliardou zákazníků, bez jejichž peněz bude Rusko namydlené podobně, jako bude Unie v potížích, pokud tuto zimu nebude dostatek plynu za přijatelné ceny. Rusku samozřejmě nahrává rychlé celosvětové oživení a z toho poptávka po plynu na celé planetě.

Přesto i nyní lze na Moskvu zatlačit. Ale jen pokud to bude Unie dělat jednotně. Tak jako jednala o dodávkách vakcín. Summit EU, který včera začal v Bruselu, se na tom musí shodnout. Jinak nás to přijde draho. A to doslova.