Irena Obermannová (1962)
* spisovatelka a scénáristka
* Napsala řadu úspěšných románů, některé zpracovala do filmové podoby.
* Výběr z bibliografie: Frekvence tygra, Divnovlásky, Deník šílené milenky, Láska jako Řím, Tajná kniha, Dopisy Kafkovi

Tentokrát to ale za nás nikdo neudělá, tentokrát to bude na nás všech.  Bez našeho úsilí totiž zůstane celá pandémie jen tragická, smutná záležitost, která žádný smysl nemá.

„Co tě nezabije, to tě posílí“, praví úsloví. Když budeme chtít, Vánoce letošního roku mohou být v něčem intenzivnější, duchovnější a významnější než ty předešlé.

Pavel P. Kopecký: Minář a Babiš: dva politické protipóly?

O těhotné ženě se říká, že „je v naději“. Na Vánoce Panna Maria a porodila v chlévě miminko. Letos jsme obrazně řečeno těhotní úplně všichni. Všichni jsme v naději na to, že všechno zlé pomine. A že bude všechno jako dřív. Opravdu? Pokud by nás měla pandémie skutečně posílit, museli bychom se změnit.

Na nebi už změny nastávají, oblohou bez letadel začaly plout dešťové mraky, ačkoli nám letos hrozilo další sucho, příroda se zelená, do lesů se vrátili vlci. Ale každá mince má dvě strany. Možná budou napříště letenky tak drahé, že to způsobí konec turismu. Možná jsme byli rozmazlení. Hodně lidí zchudlo.

Petr Kolman: Soudci by neměli atakovat svou vlastní nezávislost a nestrannost

Více se umíralo a bohužel lze říci, že smrt byla a stále je jaksi blíž. A při tom tak daleko, protože umírání probíhalo mezi vydezinfikovanými, odcizenými skafandry. Možná bych o tom neměla mluvit na Vánoce. Ale proč ne?!  Pokud se máme změnit, musíme začít být pravdiví. Přestat se obelhávat.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Možná je pandémie příležitostí k jakémusi novodobému pokání. Podle bible je obrácený hříšník cennější než vždy spravedlivý člověk. Naše společnost byla rozdělena, rozezlena, někteří politici mezi nás záměrně plivali nenávist.

Spisovatelka Irena Obermannová: Sex je náš. Babičky jsou nejlepší milenky

Mějme se rádi. Věřím, že všechno zlé, co se letos dělo, nás nakonec spojí. Ne náhodou se sloganem této doby stala věta: Společně to zvládneme. Vánoce jsou svátky lásky a smíření. Letos víc než kdy jindy.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.