Pohled na cenovky v obchodech, na takzvané totemy čerpacích stanic či do vyúčtování za energie je v poslední době jen pro velmi otrlé lidi. Tři desítky let neviděná inflace žene ceny prakticky všeho do obrovských výšin. Čím déle bude zdražování trvat, tím závažnější problémy to způsobí. Už nyní jsou ohrožené stovky tisíc rodin.

V některých oblastech se dá negativní dopad rostoucích cen snížit. Lze omezit cesty autem a více využívat hromadnou dopravu, případně rozložit náklady na pohonné hmoty mezi více cestujících. Podobně se dá uspořit při nákupu potravin. Podle poslední rok staré studie vědců z Univerzity Karlovy Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na jednoho obyvatele.

Markéta Šichtařová
Plyn už drahý zůstane

Někde se ale ani při sebelepší vůli ušetřit nedá. Nejkřiklavějším příkladem je bydlení, které zdražuje prakticky všem. Začněme u těch, kteří vlastní byt či dům teprve hledají či hodlají stavět. Musí se připravit, že si připlatí. Stavební materiály jen v dubnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v porovnání s minulým rokem zdražily o čtvrtinu, za stavební práce pak letos zaplatíme o 13 procent více. Cena nového bytu na pražském trhu vzrostla o dvacet procent, metr čtvereční stojí průměrně už více než 135 tisíc korun. Ceny nemovitostí rostou napříč celou republikou.

Špatnou dostupnost bydlení ještě zhoršuje vývoj hypotečního trhu. Hypotéky zásadně zdražily, průměrný úrok na začátku května překonal pětiprocentní hranici. Ještě před rokem byl méně než poloviční. Od dubna navíc opět platí přísnější pravidla pro žadatele, podle nichž musí zájemce o hypotéku zaplatit minimálně dvacet procent ze svého. Při průměrné výši hypotéky 3,4 milionu korun to znamená 680 tisíc korun. V kombinaci s dalšími omezeními a zdražováním už na hypoteční financování často nedosáhne ani střední třída.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a.s

V nejistotě je i několik desítek tisíc domácností, kterým letos končí fixační období. Ten, komu letos končí pětiletá fixace, zaplatí měsíčně o tisíce korun více. V případě hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti a splatnosti 25 let letos taková domácnost při současné výši úrokové sazby zaplatí měsíčně až o sedm tisíc korun více. Ročně to představuje zásadních 84 tisíc korun! Hlavně rodiny, které si braly hypotéky takzvaně „na krev“, budou mít často existenční problémy.

Václav Krása
Loterie nepomáhají neziskovému sektoru

Příliš si nepomůžou ani lidé hledající nájemní bydlení. To totiž s mírným odstupem kopíruje vývoj prodejních cen. Situaci navíc zamíchala válka na Ukrajině a příchod stovek tisíc uprchlíků. Jen za první týdny konfliktu nájmy na pražském trhu vzrostly o 15 procent a další růst bude následovat.

Zdroj: DeníkVšichni pak čelí enormnímu nárůstu cen energií, které se výrazně podílí na nákladech na bydlení. Ceny elektřiny pro domácnosti jen v dubnu podle ČSÚ vzrostly meziročně o 30,1 procenta, zemního plynu o 44,2 procenta, tuhých paliv o 24,1 procenta a tepla a teplé vody o 17,5 procenta. Bydlení tak z rodinných rozpočtů ukrajuje stále větší podíl, bez ohledu na to, zda rodina bydlí ve vlastním nebo v nájmu.

Obávám se, že zdražování nekončí. Naopak je pravděpodobné, že už brzo inflace překoná patnáctiprocentní hranici. Bohužel vývoj ekonomiky a válečné situace na Ukrajině moc důvodu k optimismu nedává. Ve vzduchu navíc zůstává hrozba náhlého uzavření plynových i ropných kohoutů ze strany Ruska.

Ombudsman pro lidská práva Stanislav Křeček
Hlavák

Domácnosti proto čekají ještě těžší časy. Pokud se na ně nepřipravily už dříve, příliš času už nezbývá. Mít dostatečné rezervy na očekávané vyšší výdaje je naprosto nutné pro přečkání následujícího těžkého období.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.