Politici i odborníci si stýskají: Na penze už brzy nebude. Proto musíme zvýšit věk, kdy lidé odcházejí do důchodu. Ponechme teď stranou otázku, proč s tím něco neudělaly předchozí vlády, a položme si jinou: Je to správné? Je to spravedlivé?Moderní medicína a větší péče o vlastní zdraví dělají zázraky. Šedesátnice, které za mého mládí chodily v pytlovité sukni a s šátkem na šedivé hlavě, se fotí v plavkách. Nevím, jak funkce českého, ale funkce amerického prezidenta je náročná. A zvládá ji osmdesátník.

Jenže týká se to i toho, kdo celý život jezdí s autobusem, obstarává farmu, prodává v supermarketu či dře na stavbě? Vláda slibuje, že vezme při reformě profese v potaz.

Martin Komárek
Má dezinformátor Vrabel mluvit v České televizi?

Jenže jak to změří? Není práce manažera náročnější než práce u pásu v automobilce. Nemluvě o nesmyslných bitvách poslanců, které by profesní dělení předcházely.

Největší důvod pro pozdější penzi je paradoxní. Pětašedesátník, pokud je zdráv, není žádný senior, který má vysedávat na zápraží. Starší lidé se profesně plně vyrovnají těm „mladým, dravým“. Je tedy v jejich zájmu, aby dostali možnost pracovat déle.