Podkrušnohorský zoopark v Chomutově se návštěvníkům chlubí mládětem velblouda dvouhrbého. Narodilo se v neděli 26. března pětileté Matyldě. Sameček rozšířil skupinu těchto přežvýkavců ve výběhu v zoo na pět. Potvrdila to mluvčí zooparku Martina Pelcová. „Sameček se zatím opatrně staví na vratké nožky. Matka ho hodně chrání," řekla.

Při péči o malého velblouda ji bedlivě hlídá osmnáctiletý samec Kublaj. On i samice jsou podle Pelcové velmi nervozní z návštěvníků, kteří se pohybují příliš blízko výběhu. Matka s mládětem je v expozici a návštěvníci mohou skupinu bez problémů pozorovat z návštěvnických cest. „Každé přiblížení mimo návštěvnické cesty mládě, samici i samce velice stresují, starý samec může být i agresivní," upozornil zoolog Miroslav Brtnický. „Návštěvníci by se proto poblíž expozice měli chovat ohleduplně," doplnil.

Mládě orlosupů bradatých v chomutovském zooparku
Orlosupi v zooparku mají mládě

Matylda měla poprvé mládě před dvěma lety. „Je to tedy zkušená matka," poznamenala Pelcová. Celou skupinu uvidí návštěvníci v Chomutově pohromadě asi jen do konce jara.

„Dvě mladší samice zamíří do některého chovného zařízení v Česku nebo v Evropě," uvedla mluvčí. Podkrušnohorský zoopark chová velbloudy dvouhrbé zhruba 20 let. „Odchov mláděte není takový úspěch jako třeba u slona, ale ve volné přírodě je tenhle druh ohrožený, velbloudů ubývá, proto jsme rádi, že jejich populaci můžeme posílit," doplnila Pelcová.

Takin
V zooparku se narodilo mládě takina indického, je to pohrobek