Na tradici živých betlémů už si lidé z Chomutova a Jirkova zvykli. A už několik let po sobě si dokonce mohou vybrat, zda si ho užijí na chomutovském náměstí nebo na louce před zámkem nad Jirkovem.

Letos začínají oba ve stejný čas, ale kdyby někdo chtěl, dají se stihnout oba. Představení totiž probíhají každou hodinu, a to až do odpoledne.

Každý ze živých betlémů má své kouzlo i tradici. Ten jirkovský v místě na Černém hrádku totiž původně vznikl. Ten „chomutovský" zase v organizátorech Jaroslav Stejný před patnácti lety se speciálním vánočním představením ještě coby kastelán Červeného hrádku přišel a společně s přáteli ho dlouhá léta jako jediný na Chomutovsku organizoval.

Vy si můžete vybrat. Náměstí nebo zámek? Ať už zvolíte jakkoli, příjemně se bavte.

Na náměstí 1. máje

Štědrý den zpestří také v letošním roce obyvatelům Chomutova živý betlém na centrálním náměstí 1. máje. Ekipa kolem malého Ježíška, v jehož roli se tradičně vystřídá několik kojenců, bude diváky bavit od 11:00 do 15:00 hodin. V pravidelných vstupech pobaví diváky vystoupením se zpěvy, v průvodu je budou doprovázet živá zvířata.

„Jsme přátelé, každoročně vystupujeme o Štědrém dnu už devatenáctým rokem. Pravdou je, že občas někdo odpadne, noví mladí lidí se ale zase přidají," představil partu nadšenců organizátor každoročních setkání Jaroslav Stejný.

Hercům ani divákům omrzliny nehrozí. Životodárné teplé tekutiny, jako například grog či svařené víno, mohou doplnit v jednom ze čtyř občerstvovacích stánků.

Na Červeném Hrádku

Tady tradice živých betlémů začala a pokračuje se v ní stále. V průběhu let se stala tradiční příležitostí pro vánoční setkání přátel z Jirkova a okolí.

Živý betlém se bude znovu konat na horní louce. První průvod k jesličkám bude zahájen v 11 hodin, představení se bude opakovat vždy v celou hodinu. Poslední průvod začne v 15 hodin. Po celou dobu budou otevřeny stánky s občerstvením a drobným zbožím. Vstup je volný.

Kromě živého betlému se můžete jít podívat také dovnitř zámku na dvě výstavy. K vidění jsou tu například kostýmy a kulisy z pohádek Zdeňka Trošky a pokud si koupíte lístek na tuto výstavu, můžete pak zadarmo i na výstavu betlémů, která je také uvnitř zámku.