Zahrada, kde se bude dařit kapustě, zelí i tuřínu a políčko s prosem a dalšími obilninami. Ve skanzenu Stará Ves při chomutovském zooparku má vyrůst živé muzeum v přírodě. Lidé v něm uvidí, co se pěstovalo v Krušnohoří před padesáti až sto padesáti lety. Na projektu mají spolupracovat vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, kteří pomohou zajistit původní semena.

Na zahradě a políčku by mělo najít své místo zhruba dvanáct užitkových či okrasných plodin, které tu naši předkové zaručeně pěstovali. „Určitě to budou luštěniny, zelí, kapusta, ale třeba i tuřín, který už se moc nevidí,“ plánuje správkyně skanzenu Hana Zvalová, díky které celý projekt vznikl.

Ilustrační foto
V zooparku budou o víkendu k vidění akrobatky na koních

Protože neexistuje práce, která by popisovala plodiny typické pro Krušnohoří před více než stoletím, skanzen a ústav se chtějí obrátit na muzeum a také pamětníky. „Rozjedeme průzkum mezi bábinkami a dědy, kteří si ještě pamatují, co jejich prarodiče pěstovali na zahrádkách,“ přiblížila správkyně.

Po důkladném ověření se pak vědci výzkumného ústavu pustí do shánění původních semen a rostlin. „Existují místa, kde bychom se mohli pokusit původní semena a rostliny nalézt. Například ve vojenském prostoru v Hradišti u Kadaně. Poté se obrátíme na genetické banky, kde jsou některé druhy udržovány jako genetické zdroje,“ načrtl vědecký pracovník chomutovské pobočky Výzkumného ústavu rostlinné výroby Roman Honzík. Další možností je obrátit se na sdružení, která schraňují semena původních rostlin.

Zoopark sklidil bronz v mezinárodní soutěži. Za manula
Chomutovský zoopark vypravil samici manula do Jihlavy

Mezi vytipovaným plodinami je například pšenice dvojzrnka a špalda. Pak ale také některé okrasné rostliny. „Například slézové růže, floksy a oměj šalamounek, který je sice jedovatý, ale má krásně blankytně modré květy,“ vyjmenoval vědec.

Získaná semena či rostliny pak bude ústav množit i pro zájemce z řad veřejnosti, a to pouze za pěstitelské náklady.

Poučení pro laiky i odborníky

Smyslem projektu je navrácení vymizelých rostlin do jejich původního prostředí a upozornění na společnou historii a zemědělství Česka a Německa. Zahrada a políčko budou zdrojem poučení pro laickou i odbornou veřejnost, která se tam seznámí nejen s plodinami, ale také se starými technikami, které lidé při pěstování využívali. Skanzen tam bude nabízet semináře a workshopy, včetně těch kulinářských.

„Experimentálně už jsem zkusila pár receptů z tuřínu: kaši, zelí, ale třeba i hranolky, které jsou mnohem lepší než ty strojem tlačené, které pak kupujeme v pytlích,“ prozradila správkyně skanzenu Zvalová.

Projekt „Enzedra, bílá místa rolnické historie“ by se mohl rozjet už příští rok, pokud se zooparku, pod nějž skanzen spadá, podaří získat finance z dotačního titulu v rámci přeshraniční spolupráce. Předpokládané náklady převyšují dva miliony korun.

Skanzen Stará Ves při chomutovském zooparku
Ve skanzenu vyzkoušejí, jak se kdysi vařilo v černé kuchyni