Novou vánoční tradici zakládá Klášterec nad Ohří. Už si nenechá přivážet pokácené velikány, aby zdobily náměstí, ale do oslňujícího závoje vánočních světel bude halit vzrostlý smrk v zámeckém parku. Tam přesune i stánky a hlavní vánoční dění.

Tak by mohl vypadat živý vánoční strom u kláštereckého zámkuZdroj: MÚ Klášterec nad Ohří„Zdobením živého stromu v parku skončí každoroční martyrium s kácením, převozem a instalací zdravého a dobře rostlého stromu, který musel být pro lidskou marnivost a jeden měsíc krásy pokácen a vystaven na náměstí,“ uvedla mluvčí radnice Adéla Václavíková.

Změny se ale dějí hlavně kvůli bezpečnosti. „Kvůli sklonu náměstí přetrvává riziko, že vánoční strom spadne. Jednou už stál divně nakloněný. Zatím nám nespadl, ale v některých městech se to stalo,“ popsala hlavní hledisko.

Každoroční starostí bylo i vyrovnávání vánočních stánků na nakloněné rovině náměstí E. Beneše. „K tomu se přidávaly problémy s elektřinou. Když stánkař chybně nahlásil kilowaty, stačilo, aby zapojil rychlovarnou konvici a vypnul celé náměstí,“ popsala trochu kuriozní problém mluvčí. „To se stávalo docela běžně,“ dodala.

Tak rozsvítili vánoční strom loni v Chomutově: 

a tak v Kadani:

Dále se řidiči po čas adventu museli vypořádávat s omezeními v parkování na náměstí, uzavírkami během rozsvícení stromu a občas jim na kapotě a pod koly přistály ozdoby, které opadaly pod nápory větru. To však s letošními Vánocemi padá.

Klášterečtí vánočně ozdobí více než dvacetimetrový smrk pichlavý, který roste mezi zámkem a Sala terrenou. Slavnostně ho rozsvítí 2. prosince. Přesunou se tam i stánky, Ježíškova pošta, zvonička štěstí, betlém a veškerý program. A to nejen pro letošek, ale i v příštích letech.

Jirkovský charitativní advent
Advent? V Jirkově ho lidé prožijí s hraběnkou i na charitativních trzích

Město tak bude mimochodem i připravené na blížící se zákaz odpalování ohňostrojů v městské zástavbě. Světla budou s hvízdáním sršet ze zámecké věže.

Současně Klášterec přikoupil ozdoby, je jich celkem 220, tedy o třetinu více, než dosud. „Ve městě budou ozdoby skoro v každé ulici, tedy přibližně v šedesáti,“ nastínil Libor Kocáb z odboru místního hospodářství, dopravy a životního prostředí. „Někde bude ozdob více, v menší ulicích bude třeba symbolicky jedna. Cílem bylo rovnoměrně rozšířit výzdobu i do ulic, kde dříve nebyla," dodal.

Hospodárný Jirkov a Kadaň

S rozumem pořizují vánoční strom i v Kadani, kde jako každoročně využijí pichláč, který překáží v zahradě. „Máme od zahrádkáře za řekou přislíbenou osmimetrovou jedli,“ zmínil Miroslav Jancák z odboru životního prostředí. Nazdobený strom rozzáří Mírové náměstí první prosincový den.

Jirkov má vyhlédnutý strom přímo v sídlišti. „Je to asi desetimetrový smrk pichlavý, který roste tak tři metry od paneláku, takže v celé délce stíní řadě oken,“ popsal ředitel Lesů města Jirkova Jaromír Fiala. „Obyvatelé domu žádali, abychom ho pokáceli, bylo ale škoda udělat to v létě bez užitku, proto jsme to nechali na listopad,“ dodal. Slavnostní rozsvěcení připadne na 5. prosince.

Ilustrační foto
Sedm aut se srazilo na namrzlé vozovce v Otvicích, bylo i zranění

Také Městské lesy Chomutov už vybírají ztepilý strom pro náměstí 1. máje. Vytipováno mají několik kandidátů, který z nich les opustí ale ještě není rozhodnuto. Strom se prvně rozzáří 2. prosince.