Amatérští fotografové, pozor! Blíží se světoznámá hvězda, zkušenosti může předat i vám. Na Červeném Hrádku se bude konat fotografický workshop a jeho lektorem bude Robert Vano. A i když se koná až na konci března, není s rezervací místa radno otálet. Lístky mizí v každém městě jako pára nad hrncem, vyprodáno je týdny dopředu.

Výjimkou není ani Jirkov. „V některých městech, a to je i případ Červeného Hrádku, je takový zájem, že musíme dodávat i více modelů a je z toho nakonec dvoudenní workshop,“ popisuje pořadatelka a Vanova kamarádka Romana Parmová z Kadaně.

Lahůdek bude několik

Vano nepřijede na Chomutovsko poprvé, opakovaně se sem vrací. Kromě větších měst neváhá navštěvovat ani menší obce, loni besedoval například i ve Vejprtech. Letos si pro Chomutovany připravil několik lahůdek, tou první je právě fotografický workshop.

Setkání s amatérskými fotografy pořádá intenzivně od roku 2010 a stále ho to baví. „Rád předávám své zkušenosti fotografům - nadšencům a vysvětluji jim, jak nejlépe fotit v přirozeném světle i jak komunikovat s modelem,“ říká fotograf. Na workshopy se hlásí zájemci všech věkových kategorií, od úplných začátečníků po pokročilé a každý na kurz přichází s jinými ambicemi. „Někdo chce poradit jak nastavit foťák, jiný jak pracovat se světlem, někdo už má nachystané dotazy dopředu,“ upřesňuje Vano.

Černobílé portréty a akty

Robert Vano s jedním ze svých snímků, který si vysloužil titul Fotografie roku. Zdroj: Erika NovákováVanova tvorba je typická černobílými portréty a akty. A právě tyto dva fotografické útvary si vyzkouší i posluchači kurzu, který proběhne na Červeném Hrádku. Modelem jim budou stát krásné profesionální modelky, muži, ale i dobrodružní odvážlivci.

Ačkoli fotograf je považován především za fotografa mužů, na kurzech často převládají ženské posluchačky. „Ale o workshop mají hlavně zájem rozličné lidé, úplně jiných zájmů, povolání a možná i proto vládne na workshopech otevřená a neformální atmosféra,“ potvrzuje pořadatelka Romana Parmová. Podle ní jsou navíc u spousty účastníků workshopy tím posledním impulsem k tomu, aby svůj koníček povýšili na řemeslo nebo našli odvahu svá díla představit veřejnosti. „Stává se, že mladý fotograf po workshopu začal hledat prostory a buduje si zajímavý ateliér, třeba ve staré pekárně.“ Není ani výjimkou, že účastníci kurzu zůstávají s Vanem v kontaktu a posílají mu fotografie pro zhodnocení.

Hrádek fotografa okouzlil

A proč padla volba zrovna na Červený hrádek? Odpověď je úplně jednoduchá. „Jsem unesen prostory, je to okouzlující prostředí,“ vysvětluje slavný umělec. Workshop navíc nebude jedinou letošní zastávkou světoznámého fotografa na Chomutovsku. V pondělí 27. března se v rámci pořadu Večery pod lampou bude konat beseda v chomutovské knihovně. A zkrátka nepřijdou ani další zájemci o kurzy focení. „V současné době chystáme workshop určený převážně pro mladší generaci, kde se dozví, jak správně fotit selfíčka nebo pořídit mobilem hezký portrét,“ odtajňuje Parmová a dodává, že workshop by se měl konat v kadaňském Šuplíku.

Dvoudenní setkání s umělcem začíná v sobotu 25. března od 10 hodin. Cena workshopu je 4800 korun a je nutné si místo zarezervovat předem na telefonním čísle 603 201 052, nebo na emailu info@olive-art.cz. Účastníkům se doporučuje přinést si vlastní digitální fotoaparát, případně i notebook.