Na čtyři desítky československých zahraničních vojáků, rodáků, nebo těch, co část života prožili na Chomutovsku a za II. světové války nosili uniformu naší armády na Západě, evidují historikové a badatelé ze Severočeského leteckého archivu Most.

„Určitě jich bylo více. Myslíme si, že to není konečný počet,“ říká Karel Otto Novák, předseda spolku, který se zabývá válečnou historií v regionu. Podle něj se tito muži a jejich rodiny ocitli v podobné situaci, jako na sousedním Mostecku. Když komunisté po převratu v únoru 1948 začali příslušníky západní armády pronásledovat, zavírat, perzekuovat a v některých případech i likvidovat, musela řada z nich opustit například své zaměstnání či skončit kariéru vojáka a odejít do průmyslu. „Takže zákonitě se ocitli také na Chomutovsku. Jen se třeba o nich ani neví,“ dodává Novák.

Čtěte také: Namísto valentýnek padaly z nebe bomby

Spolek má podchyceny hlavně zdejší rodáky. Těch, kteří na Chomutovsku před nebo po válce působili, už je evidováno mnohem méně. „Bylo by dobré, kdyby se nám třeba přes redakci Deníku někdo, kdo ví o tom, že třeba v jeho sousedství žil někdo z našich zahraničních vojáků nebo přímo někdo z jejich potomků, ozval,“ vyzývá předseda spolku.

Několik osudů je známo

Z řad našich západních letců jsou známy osudy některých mužů, kteří mají něco společného s Chomutovskem.

Ví se například, že v Chomutově před válkou s rodinou žil Pavel Kohn, rodák ze Žamberku, který si později v Anglii, když sloužil v řadách bombardovacího letectva, změnil na Kubín. Byl spolužákem na teplické obchodní akademii slavného stíhače Františka Fajtla. Příslušníka 311. čs. bombardovací perutě Pavel Kohn – Kubín zůstal se svou osádkou nezvěstný z operačního letu nad Biskajským zálivem 13. března 1944. Při leteckém neštěstí na Azorských ostrovech zahynul Alois Volek, rodák z Vídně, který přímo v Chomutově pobýval při vojenské základní službě. K neštěstí došlo 14. března 1945.

V 50. letech minulého století, když byl komunisty vyhozen z armády a hledal práci, aby uživil rodinu, přestěhoval se z Prahy do Výsluní příslušník 311. čs. bombardovací perutě RAF Adam Šípek, rodák z polského Lesznowice – Gródek, který se následně odstěhoval do Chomutova, kde 6. října 1978 zemřel. 

V Kadani se po válce usadil příslušník pozemního personál čs. zahraničního letectva Jaroslav Lukš. Rodák ze Srubce u Českých Budějovic zde 7. června 1980 zemřel.