Letos zatím dva rekordy

Tento víkend se přišlo ochladit ke Kamencovému jezeru zhruba 5000 lidí každý den. „Běžně při o něco nižších teplotách chodí kolem dvou tisíc návštěvníků,“ řekla vedoucí Simona Lacinová. Letos jde zatím o rekord v návštěvnosti, ten ale může samozřejmě ještě padnout. V Kadani se přišlo ochladit k bazénu v průměru asi 1500 lidí. „Letošní rekord ale zatím překonán nebyl. Asi dva tisíce lidí přišlo krátce poté, kdy jsme koupaliště otevírali, v té době zde byly také vysoké teploty,“ vysvětlil Jan Mečíř z kadaňského koupaliště. „Byli jsme i docela překvapeni, že nakonec přišlo tolik návštěvníků, přestože ve městě se tento víkend odehrával festival Vysmáté léto,“ dodal. Do kláštereckého Aquaparku zavítalo o víkendu letos zatím nejvíce lidí. „Denně nás navštívilo zhruba 2000 lidí, což je zatím nejvíce tento rok,“ vysvětlila Stanislava Paličková, vedoucí Aquaparku. „To se ale může ještě změnit. Pamatuji si, že zhruba před deseti lety jsme tu měli v těch největších vedrech dokonce i kolem čtyř tisíc lidí,“ dodává.

Pro některé byly teploty příliš vysoké i na místní koupaliště, a tak vyrazili do hor. „Děláme to běžně, je tu méně lidí a hlavně tu není takové horko,“ komentovala rodina Procházkových návštěvu koupaliště v německém Schmalzgrube nedaleko Kryštofových Hamrů.

Na řadě je déšť

Letošní rekordy ale v nejbližších dnech určitě nepadnou. Česko zasáhla studená fronta, která sebou přinesla déšť a bouřky, ale na některých místech i kroupy a silný nárazový vítr. Na déšť přitom čekala celá země - vody je v některých tocích velmi málo . Vodohospodáři hodnotí situaci jako nejhorší od doby pozorování, tedy od postavení Nechranické přehrady v roce 1968.

Na konci týdne teploty mohou dosáhnout 30 stupňů, budou ale stále doprovázeny bouřkami a deštěm.