Chomutovský magistrát už převedl výtěžek sbírky „Pomůžeme Matějovi" přesahující milión korun na účet rodiny. Jak na rodinu zapůsobila vlna solidarity, která se zvedla mezi lidmi? Kdy Matěj nastoupí léčbu a jaká je prognóza? Na to a mnohé další se Chomutovský deník zeptal jeho tatínka Miroslava Volfa.

Ve sbírce se podařilo shromáždit více než milión korun a lidé Matěje zahrnuli stovkami podporujících dopisů. Co váš syn říká na tak velkou podporu?

Má z toho velkou radost a je překvapený, i když jsme průběžně sledovali, jak ta částka na transparentním účtu přibývá. Divil se, že je tak obrovská.

Radost má i z dopisů, ačkoli je jich tolik, že je nemá ještě ani všechny přečtené, kolik jich přišlo. Od léta jich dostal asi sedmnáct set a chodí stále, i když už o něco méně. Přišly i dopisy ze zahraničí, zřejmě když tam lidé trávili dovolenou, pak má ale dopisy také z New Yorku a Indonésie, které jsou psané angličtinou, takže jsou asi opravdu od místních lidí. Vypadá to, že se to někde rozjelo na facebooku, kdy článek sdílel známý známého známého, až se dostal takhle daleko. Dopisy Matějovi překládal náš starší syn, šestnáctiletý Kuba.

Jako rodiče máte nejspíš velkou radost z výsledku sbírky?

Neskutečnou radost. Ani náhodou jsme nepočítali, že to bude tak abnormální částka. Asi pomohlo, že sbírku zaštítilo město a tak se o tom více psalo. Poznali jsme, že když lidé můžou, pomůžou.

Léčbu na soukromé klinice v Německu má Matěj podstoupit v lednu. Kdy odjíždíte?

Už tuto neděli. Léčba začíná v pondělí 11. ledna.

V čem léčba spočívá?

Je to způsob přírodní chemoterapie, něco na způsob bioléčby. Potrvá šest týdnů.

Budete vědět už na jejím konci, zda pomohla?

Lékaři nejsou schopni předem říct, zda ta léčba pomůže. Nabídnou ji a pak se uvidí. Nezbývá nám ale než to zkusit a využít tu šanci. To musíme.

Kdo bude s Matějem v Německu pobývat?

Budu s ním já a první týden tam s námi bude pobývat také tlumočník, aby nám pomohl zařídit věci a přeložil informace od lékařů. Pak už bychom to měli zvládnout sami.

Dosud to bylo tak, že o Matěje každý den po většinu roku pečovala maminka. Budete tedy takzvaně na paragrafu a vaše paní půjde do práce?

Tím, že s Matějem byla skoro celý rok v nemocnici manželka, mi zbylo hodně dovolené, kterou si teď vyberu, takže na paragraf nemusím. Podle potřeby budu moct pracovat i na dálku, protože mám vzdálený přístup na pracovní mail i server.

Žena půjde do práce a už se na to těší. Je ráda, že přijde mezi lidi, protože byl celý ten rok psychicky velmi náročný.

Bydlení budete mít zajištěno přímo na klinice?

Na klinice ne, máme ho v hotelu poblíž. Klinika má sice lůžkové oddělení, pacienti tam ale leží jen přes den, kdy se jim aplikuje léčba, pak odjíždějí. Snad je to proto, že léčba není takovým náporem pro tělo. Doufám. Po klasické chemoterapii býval Matěj vyčerpaný a musel být pod stálým dohledem. Stávalo se, že mu po příjezdu domů vyskočila teplota a museli jsme zpátky do Motola.

Původně jste zmiňoval, že na léčbu na soukromé klinice v Německu potřebujete jedenáct tisíc euro, což je zhruba tři sta tisíc korun plus náklady na ubytování a pobyt v Německu. Sbírka ale vynesla více než milión korun. Víte už, jak s nimi naložíte?

Nevím. Nevím ani, jak ta léčba dopadne, vše záleží na výsledku a zvážení, co bude třeba podniknout dál. Zatím jsme o tom vůbec nepřemýšleli…